Президентът на Русия Владимир Путин е убеден, че отказът от силна президентска власт или двувластието е пагубно за страната, съобщава ТАСС.

"Без силна президентска власт в страната ще бъде лошо", изтъкна руският държавен глава на среща с представители на обществеността на Ивановска област. Така Путин коментира възможността за "преминаване към парламентарна република" в Русия.

Той пояснил: "Нямаме стабилни политически партии, които, да речем, в Европа са укрепвали от векове, но дори и там провалите са много големи в парламентарната система."

Като пример руският президент посочил Белгия, където в продължение на година бяха направени безуспешни опити за съставяне на правителство. "От една година страната живее без правителство по различни причини - политически, етнически", отбеляза Путин и продължи: "А нашата страна е толкова сложна! За нас това е просто невъзможно, пагубно!"

Руският държавен глава отхвърли и още една възможност за развитие на руската политическа система - да даде специални правомощия на Държавния съвет и вариант да го ръководи лично той. "Какво ще означава това? Това ще означава ситуация с двувластие в страната, за Русия това е абсолютно пагубна ситуация", убеден е Путин.