Финландия изпрати допълнителни сили на границата си с Норвегия, които дежурят денонощно, за да попречат на автомобили с руски номера да влизат в ЕС, пише Barents Observer.

"На север са изпратени значителни сили, чиято задача е да попречат на руски автомобили да влязат в страната по един от шестте трансгранични пътища", се казва в статията.

На 8 септември Европейската комисия публикува разяснения за вноса от и за Русия. Според документа вносът на лични автомобили и лични вещи в ЕС е забранен (списък от над 150 позиции). След въвеждането на новите мерки Норвегия остава единствената европейска държава, в която все още може да се влиза от Русия с кола с руски номера. Тя не е част от Европейския съюз, но е част от Шенгенското пространство.

По-рано Литва, Латвия, Естония, Финландия и Полша забраниха влизането на тяхна територия на леки автомобили, регистрирани в Русия. Норвежките власти също обявиха забрана за влизане на автомобили, регистрирани в Русия. Тя ще влезе в сила от 3 октомври.

Новите правила показват, че може да се прави изключение, включително за превозни средства, собственост на норвежки граждани или граждани на европейски страни (Европейско икономическо пространство), постоянно пребиваващи в Русия, и членове на техните семейства.

"Към понеделник, 25 септември, има девет превозни средства с руска регистрация, разположени на границата с Норвегия", каза Реета Салонен, ръководител на връзките с обществеността във финландските митници, пред Barents Observer. Властите не уточняват колко струва денонощният контрол на границата, където обикновено се извършват само проверки на случаен принцип.

Финландия: Русия все още не е придвижила войски към границата, както беше обещала

Финландия: Русия все още не е придвижила войски към границата, както беше обещала

Кремъл няма достатъчно военни резерви