Австралийката, чиято е заслугата за създаването на буркините, обяви, че забраните им във Франция са предизвикали увеличение в продажбите им, съобщава БиБиСи.  

Ислямският женски бански костюм, чието наименование е съчетание от „бурка” и „бикини”, оставя само лицето, ръцете и ходилата на показ.

Ахеда Занети, която претендира за авторство върху търговската марка „буркини”, уточни, че онлайн продажбите били скочили с 200 процента.

48-годишната жена от Сидни изтъкна, че ислямските бански костюми били израз на свобода и здравословен начин на живот, а не на потисничество.

„Аз съм австралийска мацка, живяла съм тук през целия си живот. Знам какво означава хиджаб. Знам какво означава воал. Знам какво означава исляма. И знам коя съм”, коментира Занети.  

По думите ѝ, първоначалният импулс за изобретяването на буркините бил да се позволи на мюсюлманките да не странят от плажния живот на Австралия.

Исках моите момичета да израснат, имайки тази свобода на избора”, посочи тя и допълни: „Не ми пука, ако те искат да имат бикини. Това е техен избор. Никой мъж в целия свят не може да ни казва какво да носим или какво да не носим.”  

Властите в няколко френски града забраниха буркините с аргумента, че са в противоречие със светския начин на живот.

Дебатът е особено чувствителна тема във Франция след серията кървави атаки от ислямски екстремисти.