Музикант с леви убеждения е бил убит в гръцката столица Атина и заподозряният за престъплението е член на неонацистката партия „Златна Зора", съобщи БиБиСи.

34-годишният Павло Фисас е бил убит рано тази сутрин. Полицията е арестувала заподозрян и претърсва офиси на партията. Нацистката партия опровергава да е замесена.

Гръцкият министър по обществения ред Никос Дендиас отложи пътуването си до Рим. Той обяви, че ситуацията е критична.

Министърът изрази своето дълбоко съжаление относно инцидента и добави, че правителство ще постави на гласуване нов закон срещу политическото насилие и въоръжените групировки. Гръцката Социалистическа партия, която е втората в управляващата коалиция, обяви, че неонацистката партия трябва да бъде разглеждана като престъпна група.

Фисас, който е антифашист и хип хоп музикант, е бил смъртоносно промушен пред кафе след полунощ в западното предградие Керацини в Атина. Според първоначалната информация е имало сблъсък между две различни групи след спор за футбол. Жертвата е била атакувана от група от 15 момчета.

Кореспондент на БиБиСи съобщава, че 45-годишен мъж, който твърди, че е симпатизант на „Златна Зора", е признал за престъплението. Вчера се проведоха антифашистки демонстрации и за тази вечер са запланувани нови.

Неонацистката партия често е обвинявана в насилие срещу леви активисти и имигранти. Съветът на Европа обяви, че има основа да бъде поставена партията извън закона. Но тя има 18 депутати в парламента. Нейната популярност расте заради гръцката финансова криза.

Убийството се случи преди двудневни общонационални стачки срещу правителствените планове за съкращаване на хиляди държавни работници.

Хиляди държавни служители излязоха на стачка в гръцката столица и град Солун. Училищата и съдилищата са затворени, а болниците работят с ограничен персонал. Влаковете бяха спрени за четири часа, а журналистите спряха работа за три часа. Двудневната общонационална стачка е заради плановете на правителството да уволни хиляди държавни служители.

Социалното напрежение сред гърците продължава да нараства заради строгите мерки за икономии.