Кандидатът на ляво-зелена коалиция "Ние можем" Томислав Томашевич лесно спечели втория тур на изборите в неделя за кмет на столицата на Хърватия Загреб. Това показват предварителните резултати, предаде АП.  Това сериозен удар върху управляващите консерватори в страната-членка на Европейския съюз.

Томашевич получи около 65% от бюлетините, докато десният кандидат Мирослав Шкоро (Движение "Отечество") спечели 34%, съобщи държавната хърватска телевизия, след като всички бюлетини бяха преброени след изборите в неделя.

"Благодарим ви за доверието, надеждата, вярата, че е възможна реална промяна", каза Томашевич след съобщаването на резултатите.

Анализаторите твърдят, че успехът на ляво-зелената коалиция в Загреб показва, че хората са уморени от традиционните партии, които отдавна доминират на политическата сцена. Загреб в продължение на две десетилетия беше управляван от Милан Бандич, покойният кмет, разследван в няколко корупционни скандала.

Балотаж се проведе и в няколко други градове, където нямаше ясни победители след първия тур на гласуването преди две седмици.

3,6 милиона избиратели в Хърватия също избраха стотици общински и градски съвети, както и областни власти в цялата страна на Европейския съюз. Лидерите на управляващия консервативен хърватски демократичен съюз заявиха, че са доволни от общия резултат, въпреки че не успяха да спечелят Загреб.