Швейцария мобилизира между 4 и 5 000 войници, които трябва да охраняват алпийския град Давос, в който ще се съберат световните политически и икономически лидери, предаде АФП. Министерството на отбраната затвори за полети въздушното пространство над района, където се провежда ежегодната среща на Световния икономически форум, като ще се допускат само самолетите на участниците във форума след специално разрешение.

В официалното съобщение на ведомството се казва, че сухопътните войски на страната ще изпълняват охранителни и логистични задачи, а ВВС ще извършват патрулни полети. Швейцарците се подпомагат и от австрийски войници.

От началото на седмицата се изграждат временни заграждения пред ключови места в Давос, в това число и пред хотелите, в които ще бъдат настанени участниците във форума. Мобилизацията на запасняци за охрана на Световния икономически форум струва на Швейцария по над 1 млн. евро годишно, но страната приема тези разноски, тъй като събитието е от голяма важност за международните й интереси.

Руският президент Дмитрий Медведев трябваше да произнесе реч при откриването на форума, но заради вчерашните кървави атентати в Москва той е отложил посещението си в Давос. Това заяви вчера вечерта говорителят му Наталия Тимакова.

Сред присъстващите ще бъдат германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън и френският президент Никола Саркози, а също и президентите на Мексико и Южна Африка Фелипе Калдерон и Джейкъб Зума.