Канадският премиер Джъстин Трюдо, който се стреми към трети мандат на предсрочните избори по-късно този месец, многократно се сблъскваше с ядосани протестиращи по време на предизборната кампания. А сега един дори хвърли камъни по него, информира "Франс прес".

Инцидентът се е случил вчера, докато лидерът на Либералната партия е напускал събитие в микропивоварна в Лондон, град, който се намира югозападно от Торонто в провинция Онтарио. Някой от тълпата е хвърлил по премиера нещо, което изглеждало като шепа чакъл, показаха телевизионни кадри.

Трюдо, членовете на неговата охрана и журналисти са били ударени. Няма пострадали.

Инцидентът предизвика осъждане от страна на основния опонент на Трюдо, лидера на консерваторите Ерин О'Тул и лидера на Нова демократична партия Джагмит Сингх.

Трюдо, който регистрира спад в допитванията и сега е с изравнени сили с О'Тул, на няколко пъти се сблъсква с това, което той определи като "антиваксърски тълпи", ядосани от управлението му на COVID-19 пандемията.

Протестиращите, разгневени заради предложената задължителна ваксинация срещу коронавируса и други кризисни мерки, крещяха расови и женомразки обиди срещу антуража му.

Миналата седмица той беше принуден да отмени предизборно събитие поради съображения за сигурност.

"Да, в тази страна има малък краен елемент, който е гневен, който не вярва в науката, който се нахвърля с расистки, женомразки атаки", подчерта Трюдо на предизборно събитие.

"Но канадците, огромното мнозинство от канадците, не са представени от тях и знам, че няма да допуснат тези гласове, тези групи със специални интереси, онези протестиращи - дори не искам да ги наричам протестиращи, онези антиваксърски тълпи - да диктуват как тази страна ще преодолее тази пандемия", настоя още премиерът на Канада.