Изпълняващият длъжността президент на Бразилия Мишел Темер, който като вицепрезидент зае поста след временното отстраняване от длъжност на Дилма Русеф, е поискал през 2014 г. финансова помощ за партията си от бразилската строителна компания "Одебрешт", която се озова в центъра на корупционния скандал с петролния гигант "Петробраз", съобщава "Франс прес", позовавайки се на материали в бразилския печат.

През май 2014 г. тогавашният вицепрезидент Темер помолил лично Марсело Одебрешт, бившия шеф на най-голямата строителна компания в Латинска Америка, за финансова помощ

Одебрешт бе арестуван през юни 2015 г. заради скандала "Петробраз" и беше осъден през март 2016 г. на над 19 години затвор за корупция, пране на пари и участие в организирана престъпна група.

Одебрешт е дал 10 млн. реала (2,8 млн. евро) в брой на партията на Темер "Бразилско демократично движение" (БДД). Компанията вписала тези пари в графата "рушвети".

Темер потвърди, че е вечерял с Одебрешт и че двамата са обсъждали финансова помощ за предизборни кампании на членове на БДД, но според него всичко е било в пълно съответствие със законите.

Информациите се позовават на показания, които самият Одебрешт дал пред прокурор. Ако твърденията му са верни и бъдат приети като доказателства в съда, това ще затрудни задачата за Темер да си подсигури президентския пост, като настрои все още колебаещите се сенатори да гласуват за импийчмънт на Дилма Русеф.

Бразилският сенат трябва да реши до края на месеца дали да отстрани Дилма Русеф окончателно от президентския пост.