Администрацията на президента Володимир Зеленски остро разкритикува всякакви идеи за замразяване на войната. Този вариант все по-често се споменава от западни анализатори и медии.

Секретарят на президентската администрация Михайло Подоляк, цитиран от УНИАН, обяснява и каква би била заплахата от замразяване на войната с Русия за Украйна.

"Това е най-нелепият сценарий. Всичко се отнася до замразяването на конфликта. Това би бил един от най-трагичните сценарии за една демократична цивилизация", каза Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна.

Според него замразяването на войната не решава никакви проблеми. "Напротив, това ще бъде частично намаляване на интензивността на военните действия, но при запазване на руските атаки на територията на Украйна, при запазване на темпа на реинвестиране във военно производство и натрупване на оборудване от страна на Русия.

Освен това, както отбеляза Подоляк, всички трябва да разберат, че Русия няма да се успокои, ще натрупа ресурси и ще продължи да налива пари в пропаганда и ескалация на конфликти в други региони.

В същото време съветникът на Зеленски се съгласява, че стратегията трябва да бъде променена, като се вземат предвид и променящите се реалности. А основната задача на Украйна трябва да остане унищожаването на логистичната инфраструктура на Русия в окупираните и пограничните територии.