Руският посланик в Организацията на обединените нации (ООН) Виталий Чуркин обяви, че западните държави и Украйна са блокирали проектодекларация на Русия за отделяне на сирийските бунтовници и терористите и за 8-часова хуманитарна пауза в Алепо.

Великобритания, САЩ, Франция и Украйна са блокирали декларацията на Русия.

"Някои от нашите приятели отново показаха истинското си лице: три (западни) постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, а Украйна се присъедини към тях. Те блокираха проектодекларацията, както очаквахме. Те не знаят какво искат и е невъзможно да ги удовлетвориш", настоя Чуркин.

Той добавил, че нямал представа защо проектодекларацията е била блокирана.

По-рано Русия разпространи в Съвета за сигурност на ООН проект за декларация относно необходимостта да бъдат разделени умерената опозиция от терористите в Сирия, в светлината на спирането на бомбардировките от страна на руските и сирийските сили в района на Алепо.

В понеделник Русия обяви хуманитарна пауза в Алепо от 8 до 16 часа местно време на 20 октомври, прекратявайки въздушните си удари, така че цивилните да могат да напуснат обсадените квартали в източната част на града, контролирани от бунтовниците, а хуманитарните конвои да могат да стигнат до онези, които остават там.