Десетина западни страни призоваха Румъния да не приема закони, които според тях биха могли да подкопаят върховенството на закона и да отслабят борбата срещу тероризма и корупцията, съобщава "Асошиейтед прес".

Страни членки на Европейския съюз, включително Франция и Германия, към които са се присъединили САЩ, Канада, Норвегия и Швейцария, призоваха парламента на Румъния да не приема закони, които биха могли да възпрепятстват наказателното преследване на престъпления с насилие, трансгранична организирана престъпност или трафик на хора.

Правителството на Румъния оцеля при вот на недоверие

Правителството на Румъния оцеля при вот на недоверие

Напрежението се увеличи заради нови регулации

Изтъквайки, че Румъния е демонстрирала "значителен прогрес" в усилията си за справяне с корупцията, в изявлението, публикувано на сайта на посолството на САЩ в северната ни съседка, се посочва, че депутатите трябва "да избягват да предприемат назадничави стъпки, а също така да защитават независимостта на съдиите и прокурорите".

Управляващата Социалдемократическа партия понастоящем обмисля да предложи закон, който да забрани аудио и видео доказателствата в съдебен процес.

В друг предложен закон се казва, че прокурорите ще трябва да повдигат обвинения срещу някого, който е обект на разследване, в рамките на една година до започване на делото. А доказателствата за предполагаеми нарушения, предоставени от лица, подали сигнали за нарушения повече от шест месеца след извършването на предполагаемото престъпление, няма да бъдат смятани за валидни.

Нов протест срещу правителството в Румъния

Нов протест срещу правителството в Румъния

Докато в парламента обсъждат вот на недоверие

Друга мярка би позволила на заподозрени да присъстват, когато подаващи сигнали или жертви на престъпления отправят обвинения.

От външното министерство на Румъния са коментирали, че парламентът е в процес на промяна на законите, които ще влязат в сила само и единствено след като президентът ги подпише. Добавят също, че "засилването на върховенството на закона и борбата срещу корупцията" са приоритети на правителството.

Депутатът от управляващата партия Клаудиу Манда се обиди от международното искане, подчертавайки, че "право на парламента е да гласува закони".

Лидерът на управляващата партия в Румъния осъден на 3,5 г. затвор

Лидерът на управляващата партия в Румъния осъден на 3,5 г. затвор

Политикът отхвърля обвиненията