Турция е отговорна за блокирането на петролни танкери в турските проливи. Това твърдят западни служители, цитирани от "Файненшъл таймс".

Те уточниха, че повечето танкери, блокирани в Черно море, идват от Казахстан и не попадат в обхвата на тавана на цените.

Тези смущения са резултат от управлението на Турция, а не от политиката на ограничаване на цените, подчерта един от служителите.

Във вторник стана ясно, че около две дузини танкери са "заседнали" в турски териториални води, тъй като властите в Анкара са поискали от застрахователите да потвърдят пълното застрахователно покритие след въвеждането на таван на цените на руския петрол.

Опашка от руски танкери на Босфора

Опашка от руски танкери на Босфора

Турция иска пълна застраховка

Решението на ЕС да наложи ембарго върху доставките на петрол от Русия, което включва и механизъм за таван на цените на петрола, влезе в сила на 5 декември.

Този механизъм включва забрана за предоставяне на услуги за транспортиране на руски нефт по море, както и за застраховане, брокерски услуги и финансови операции от компании в ЕС, освен при продажба на енергийния ресурс на цена, не по-висока от определен таван (60 долара за барел).

Подобна забрана е наложена и от страните от Г-7 - Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция, Япония и САЩ.

Таванът на цените само ще направи петрола по-скъп, предупреждава Русия

Таванът на цените само ще направи петрола по-скъп, предупреждава Русия

Мярката нямало да засегне "специалната военна операция" на Москва