Заплахата от сепаратизъм в Чечня е отминала.
Това заявява президентът на руската република Рамзан Кадиров в интервю за „Русийская газета".

В същото време обаче, по мнението на Кадиров, има сили, които не се отказват от усилията си да дестабилизират обстановката в Северен Кавказ.
Те желаят да поддържат постоянно напрежение, имайки предвид важното стратегически и политическо значение на региона за Русия", допълва Кадиров.

По думите на Рамзан Кадиров, лидерът чеченците сепаратисти Доку Умаров е останал без отряди от бойци.

"Останаха неголеми бандитски по-скоро групи, които все още се укриват по горите, и с тях отдавна щеше да бъде приключено, ако не получаваха подкрепа от чужбина", обяснява президентът, без обаче да посочва конкретни страни или групировки, които извършват това.
По мнението му обаче финансовата помощ намалява постоянно, а бунтовниците гладуват.

Северен Кавказ е най-размирната част от Руската федерация, в която още веднага след разпадането на Съветския съюз се пораждат сепаратистки тенденции. Военната сила, която използва Мскова през 90-те години, за да задържи републиката в границите си, разруши почти напълно инфраструктурата.
След временно затишие обаче се оказа, че бунтовници има не само в Чечня, но и съседните републики - Ингушетия, Ставрополския край и Дагестан.

Още преди няколко години анализатори предупредиха, че напрежението в Северн Кавказ всъщност не е намаляло и в Ингушетия и Дагестан може да се повтори чеченската трагедия.

Доказателство за основанията на тази теза са поредицата от атентати и нападения, извършени в двете републики.

Неправителствени и международни организации, както и западните страни в лицето на Европейски съюз и САЩ, настояват Москва да изпълнява задълженията си по Конвенцията за правата на човека и да ги утвърди в региона.
Северен Кавказ е една от темите, които определено смразяват отношенията между Русия и Запада.