Руското министерство на отбраната реши да премести зоната на предстоящите учения на руския флот в Атлантическия океан извън изключителната икономическа зона на Ирландия, за да не пречи на ирландския риболовен бизнес, съобщи руското посолство в Дъблин в събота.

"В отговор на исканията на правителството на Ирландия и Организацията на рибопроизводителите от Южна и Западна Ирландия, министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу, като жест на добра воля, реши да премести района на учението на ВМФ на Русия, насрочено за периода от 3 до 8 февруари, извън изключителните икономически зони на Ирландия", каза посланик Юрий Филатов.

Това решение е взето, за да не се намесваме в дейността на ирландските риболовни кораби в техните традиционни риболовни зони, съобщиха от посолството.

Основният фокус на учението е да се отработят действията на силите на ВМФ и Въздушно-космическите сили за защита на руските национални интереси в океаните.

Ученията ще обхванат водите на моретата, прилежащи към руска територия, както и оперативно важни райони на Световния океан. Отделни учения ще се проведат във водите на Средиземно, Северно, Охотско море, в североизточната част на Атлантическия океан и в Тихия океан, съобщиха от руското военно ведомство.

Общо се предвижда да бъдат включени над 140 бойни и спомагателни кораба, над 60 самолета, 1000 единици военна техника и около 10 000 военнослужещи в маневрите.