• ЕК представи мерки за млечния и месния сектор у нас

Европейският съюз затяга контрола по храните, внасяни от България и Румъния, което ще се отрази върху ограничаването на изнасяните от тях за  ЕС млечни, месни и животински продукти.

Това съобщава Европейската комисия, цитирана от Ройтерс.

Експертите от ЕС се надяват, че мярката, която влиза в сила от 1 януари 2007 г. ще се възприеме като положителен сигнал от страна на Русия и ще помогне за решаването на спора с вноса на месо между Брюксел и Москва.

Припомняме, че Русия заплашва да спре вноса на месо от всички страни членки на ЕС от 1 януари 2007 г.

От Москва обаче поставят условие - да получат от съюза гаранции за качеството и надеждността на продуктите след присъединяването на България и Румъния в общността.

Русия е недоволно от контрола по храните от животински произход в България и Румъния, особено имайки предвид факта, че в последните години в двете страни е имало случаи на класическа свинска треска и на болестта „син език".

От друга страна Русия забрани вноса на месни продукти от Полша и това  обтегна допълнително отношенията между Москва и Брюксел, коментират от Ройтерс.

Освен това миналия месец Варшава наложи вето на започването на преговори по ново споразумение между ЕС и Русия.

От агенцията поясняват, че с налагането на ограниченията българските компании ще трябва да изчакат най-малко година преди да започнат да изнасят млечните и месните си продукти в други страни членки на ЕС.

Освен това българските и румънските компании, които използват при изготвянето на стоката си продукти от страни, които не са членки на ЕС, също няма да могат изнасят крайния продукт на европейския пазар.

От Ройтерс коментират, че становището на Европейската комисия се обявява ден преди среща между представители на ЕС и Русия, която има за цел да уточни подписването на споразумение преди края на месеца.

От друга страна обаче представител на Европейската комисия коментира, че мерките, ограничаващи износа на България и Румъния, са щели да бъдат взети, независимо от политическата ситуация с Русия.