Известна турска певица и актриса е била осъдена на 10 месеца затвор за обида на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на концерт през 2016 година, съобщава турският в. "Хюриет".

Уточнява се, че певицата Зухал Олджай е била обвинена, че е променила текста на една от песните си, замествайки името на Ердоган в него и правейки обиден жест с ръка, докато пее по време на концерт. 

Видео от концерта показва Олджай да променя текста на песента си, за да се чете "Реджеп Тайип Ердоган, всичко е празно, всичко е лъжа, животът ще свърши един ден и ще кажеш "имах мечта".

В свидетелските си показания Олджай е отхвърлила обвиненията, посочвайки, че e използвала името на Ердоган, защото се връзва с римата и е нямала никакъв "скрит или обиден мотив". По думите ѝ, жестът с ръка е бил насочен към човек от публиката.

Олджай преди е била глобена с 10 620 лири (2 708 долара) за "обида на държавен служител" през 2010 г., припомня Анадолската агенция.

Обиждането на президента е престъпление, наказуемо с до четири години затвор в Турция.

Адвокати на Ердоган, който доминира турската политика в продължение вече на повече от десетилетие, са завели повече от 1 800 дела срещу хора, включително карикатуристи, бивша победителка в конкурса "Мис Турция" и ученици по обвинения в обида.

Енес Кантер, турски баскетболист, който играе в НБА, също е съден задочно за обида на Ердоган.