Германската полиция е претърсила повече от 20 имота в Берлин, свързани с джамия, посещавана от тунизийския бежанец, който уби 12 души на коледен базар в германската столица, съобщава "Ройтерс".

Около 450 полицаи са претърсили апартаменти, помещения на две компании и шест затворнически килии, свързани с организация, наречена "Fussilet 33", която стопанисва джамията. Акцията срещу радикални ислямисти е започнала в 6 часа сутринта тамошно време, уточниха от полицията.

Джамията е била затворена. Тя е била място за срещи на мъже и жени, които се движат в ислямистки кръгове.

"Причината за тези претърсвания е фактът, че вътрешното министерство на провинция Берлин забрани организацията "Fussilet 33", отбеляза говорителят на берлинската полиция.

Претърсени са 24 имота, като акцията продължава.

"Тези 24 места са основно апартаменти, но също така адресите на компании на онези, които отговарят за тази джамия. Също така няколко килии в затворите Тегел и Моабит бяха претърсени", допълниха от полицията.

От федералната прокуратура разкриха, че Анис Амри, който извърши терористичния акт на коледния базар в Берлин, е посетил джамията, стопанисвана от Fussilet 33", в деня на нападението през декември.

На 31 януари германската полиция арестува трима мъже по подозрение, че имат тесни връзки с терористи от ДАЕШ ("Ислямска държава") и че са планирали да пътуват до Близкия изток за бойна подготовка. Вестник "Билд" съобщава, че тези мъже са били чести посетители в джамията в берлинския квартал "Моабит", която Амри също е посещавал.