Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна във Финландия, където ще обсъди с лидерите на северните страни хода на войната и помощта им за Украйна, съобщи Би Би Си.

"Темата на срещата е агресивната война на Русия срещу Украйна, постоянната подкрепа на последната от скандинавските страни, отношенията на Украйна с ЕС и НАТО, както и инициативата на Украйна за справедлив свят", каза шведското правителство, цитирано от Ройтерс.

Зеленски ще се срещне с финландския президент Саули Нинистьо, както и с премиерите на Швеция, Норвегия, Дания и Исландия.

НАТО разполага войски във Финландия само със съгласието ѝ

НАТО разполага войски във Финландия само със съгласието ѝ

Столтенберг обеща желязна гаранция за сигурност на страната

Украинският президент напуска рядко страната си след началото на пълномащабната руска агресия и като го прави, обичайно е без предварително обяваване. Той вече посети САЩ и някои европейски страни, като по принцип пътува до Полша с влак и оттам със самолет.

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

Членството на Финландия е първото разширяване на Алианса, откакто Северна Македония се присъедини към него през 2020 г.

Швеция и Финландия също стягат танкове "Леопард" за Украйна
Обновена

Швеция и Финландия също стягат танкове "Леопард" за Украйна

Хелзинки обяви нов помощен пакет за Киев, Стокхолм също готви военна помощ