Бойната обстановка в Луганска област сега е най-тежка.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви това във видеообръщение.

"Ситуацията на фронтовата линия не се е променила съществено. С помощта на тактически ходове украинската армия укрепва отбраната си в Луганска област - сега там е наистина много трудно. Окупаторите също така оказват много сериозен натиск в посока Донецк", подчерта той.

Според него в Харковска област се наблюдава брутален и циничен руски артилерийски обстрел.

Руски ракети отново удариха населени места в Донбас

Руски ракети отново удариха населени места в Донбас

Северодонецк е ключова точка в системата на отбранителните операции в Луганска област

"Руската армия е глуха за всякаква рационалност. Тя просто унищожава, просто убива - по този начин показва на командирите си, че уж не стои на едно място", каза украинският президент. Той също така отбеляза, че на юг украинската армия защитава Николаевска и Запорожка област и постепенно освобождава Херсонска област."

"И както активно се борим за положително решение на Европейския съюз относно кандидатурата на Украйна, така всеки ден се борим и за доставката на модерни оръжия за нашата държава.

Нито ден не намаляваме активността си. Животът на хиляди хора зависи пряко от бързината на нашите партньори - от бързината, с която изпълняват решенията си за подпомагане на Украйна", подчерта Зеленски.

Украинският президент обяви подписването на два указа за награждаване на нашите защитници и на нашите защитнички. "По предложение на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна бяха наградени 210 бойци, трима от които посмъртно. При представянето на министъра на вътрешните работи бяха наградени 255 военнослужещи от Националната гвардия на Украйна, от които 41 посмъртно, 41 граничари, от които 12 посмъртно, и 45 полицаи", каза той.

Лавров: Донбас е приоритет за Русия

Лавров: Донбас е приоритет за Русия

Поддържа руската теза, че освобождават Украйна от нацизма

В същото време той подчерта, че подписването на такива укази "не е просто рутинна работа и не е нещо механично. Само благодарение на масовата храброст и мъдрост на нашия народ на бойното поле Украйна живее и може да разчита на победа.

Зеленски вече предупреди, че Путин иска да възстанови Русия в границите на бившия СССР.