Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли идеята за преместване на част от украинските войски от изток на юг, както заявиха западни експерти пред вестник "Ню Йорк Таймс" преди ден.

"Някой разбира ли от експерти колко хора има, колко окупатори има на изток? Приблизително 200 хил. Предложението е следното: да вземем нашите въоръжени сили оттам и да ги преместим някъде. Не искам да казвам къде. Например на място, където искаме или имаме нужда от тях", заяви Зеленски на пресконференция в Киев. - Мисля, че след това ще бъде следното: няколко дни - Славянск, Краматорск, след това те [руските войски] ще отидат в Павлоград, Днепър, ще отрежат бреговете."

Както писа NYT, американските стратези смятат, че украинските войски са твърде разпръснати и трябва да се концентрират на основното направление - в южната част на страната. Според тях Киев изпитва големи затруднения да пробие укрепената руска отбрана главно защото твърде много войски, включително някои от най-добрите бойни части, са на грешните места.

Според събеседниците на изданието украинското командване е разпределило войските и огневата мощ приблизително по равно между източната и южната част на фронта, в резултат на което край Бахмут и други градове на изток са разположени повече украински войски, отколкото край Мелитопол и Запорожие на юг, където са разположени много по-стратегически важните части на фронта.

Украйна е унищожила руска ПВО система С-400 в Крим

Украйна е унищожила руска ПВО система С-400 в Крим

Каналът Rybar, свързан с руското министерство на отбраната, предостави някои подробности

"Ние няма да се откажем нито от Харков, нито от Донбас, нито от Павлоград, нито от Днепър. И нека всички световни анализатори дори да не разчитат на това", каза Володимир Зеленски.