Железопътните работници в Южна Корея излязоха на четиридневна обща стачка. Това е първото им колективно действие от около четири години, което се очаква да намали услугите на пътническите и товарните влакове с до 60 процента. Това съобщи корейската информационна агенция Йонхап.

Демонстрациите стартираха в 09:00 часа местно време. Работещите в железниците настояват за по-добри условия на труд и разширяване на услугите за високоскоростни влакове и осигуряването на достъп до гара в Южен Сеул.

Това е първата стачка от ноември 2019 г. Очаква се тя да продължи до понеделник.

Националният железопътен оператор Korea Railroad Corp. (KORAIL), планира да намали операциите на пътническите влакове, включително високоскоростната услуга KTX, и товарните влакове с между 20 и 60 процента след стачката.

Стачката има за цел да окаже натиск върху транспортното министерство да седне на масата за диалог относно разрешаването на влаковете KTX, управлявани от KORAIL, да имат достъп до гара Suseo, началната станция на друга високоскоростна влакова услуга, наречена Super Rapid Train (SRT).

Синдикатите също настояват за по-добри условия на труд, като пълното прилагане на двусменната система от четири екипа, която компанията се съгласи да въведе, за да гарантира, че железничарите няма да работят нощна смяна два дни подред.

По-рано тази седмица министърът на труда Ли Чжонг-сик призова профсъюзните железопътни работници да отменят плана си за организиране на обща стачка, позовавайки се на сериозното й въздействие върху икономиката и ежедневния живот на хората.

Нова стачка на жп работниците във Великобритания

Нова стачка на жп работниците във Великобритания

В нея са се включили около 20 000 служители