Петима полицаи са за загинали в Техеран в сблъсъци с членове на мюсюлманска религиозна секта, а около 300 протестиращи са арестувани, съобщава "Ройтерс".

Сблъсъците са между полицията и сектата "Гонабади дервиши", които следват  суфистки клон на исляма и са възприемани като заплаха за шиитите. Протестиращите са се събрали пред полицейски участък в Северен Техеран, настоявайки за освобождаването на някои членове на тяхната секта.

Говорителят на полицията Саид Монтазер ал-Махди съобщава, че трима полицейски служители са убити, както и двама членове на доброволните милиции "басидж" под командването на революционната гвардия.

Той допълва, че повече от 300 протестиращи са арестувани, включително двамата шофьори на "превозните средства на смъртта". Автобус е връхлетял 40 полицаи.

Монтазер ал-Махди допълва, че около 30 полицейски служители и някои протестиращи са били ранени при сблъсъци.

Видеоклипове в социални мрежи показват сблъсъците между демонстранти и полици. Според уебсайт, свързан със суфистите Гонабади, някои протестиращи са застреляни от полицията, а някои ранени протестиращи са арестувани в болници.

Според Центъра за човешки права в Иран, неправителствена организация, базирана в Ню Йорк, дервиши са арестувани през последните два месеца.

Според базираното в САЩ НПО, 10 членове на суфистите са ранени, а други трима са арестувани в Ковар, провинция Фарс, на 14 януари, след като полицията атакува митинг, изискващ освобождаването на други задържани суфисти.