Талибани са щурмували летищния комплекс в южния афганистански град Кандахар. Прозвучали са експлозии и изстрели, съобщава Агенция „Франс прес”, позовавайки се на информация от официални представители. По тяхна информация боевете продължават.

Припомняме, на летище Кандахар има български военни. Летището вчера е било подложено на ракетен обстрел, като от военното ни министерство увериха, че пострадали сред българските военни няма. Българските военни в Афганистан в момента са 84 - разположени в Кабул и Кандахар. 

Продължава да е високо нивото на заплаха, затова и информацията е ограничена. Към 19:00 часа българско време няма информация за пострадали наши рейнджъри. Не е ясно дали има пробив в охраната на летището, обясниха за News.bg от Министерство на отбраната.

„Екстремистите са успели да счупят първата порта на комплекса”, заявил говорителят на губернатора на провинция Кандахар. Той допълнил, че на този етап няма информация за жертви.

Говорителят на армията в Кандахар заявил, че точният брой на нападателите не се знае. Афганистански войници са влезли в тежка престрелка с тях.

По информация на афганистанската телевизия TOLOnews около 18.30 часа местно време трима нападатели са атакували летището. Те са влезли в училище и тренировъчен център и са нападнали помещенията за полицията и армията. 

Източници съобщили за телевизията, че нападателите са влезли на територията на летището от петата порта, която е под засилена охрана. Те също уточнили, че никой не може да влезе без да покаже карта за идентифициране.

Към 20.00 часа местно време сблъсъците продължават и се водят тежки боеве.

Всички полети от летището са отменени. Тези, които трябвало да кацнат на летище Кандахар от Индия, и искат да отидат до Кабул чакат ситуацията да се нормализира.

Талибаните са поели отговорност за атаката. Говорителят им обявил, че редица атентатори самоубийци са влезли на територията на летището и водят битка със силите за сигурност.

Атаката идва след по-ранен инцидент, при който двама атентатори самоубийци загинали при нападение срещу полицейски участък в Кандахар, който е една от традиционните крепости на талибаните.

Нападението се случва точно ден преди афганистанският президент Ашраф Гани да посети Пакистан за регионална конференция, която подсилвала надеждите за възстановяване на мирните преговори с екстремистите.