Върховният представител за външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел пристигна в Киев във вторник, за да подчертае "непоколебимата подкрепа" на ЕС за Украйна, докато войната наближава третата си година, предава Ройтерс.

Борел каза, че разговорите му в Киев ще се фокусират върху подкрепата за Украйна както от военна, така и от финансова страна, както и напредъка на Киев по пътя на реформите в кандидатурата му за членство в ЕС.

Пристигането на Борел, който е на четвъртото си посещение в Киев от началото на пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г., идва в решаващ момент от войната.

Европейският съюз одобри четиригодишен механизъм на стойност 50 милиарда евро за Украйна миналата седмица. Той е от първостепенна важност за Киев, който зависи силно от своите западни съюзници за военна и финансова подкрепа.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза в социалната медийна платформа X, че ЕС планира да започне плащанията през март. Украинското правителство заяви, че очаква да получи около 4,5 милиарда евро от ЕС следващия месец.

Основният пакет от помощ от Съединените щати обаче все още остава блокиран в Конгреса на фона на политически борби.

Украински военни заявиха, че са изправени пред остър недостиг на боеприпаси и артилерийски снаряди, докато руските сили продължават подновените атаки срещу няколко района в източната и югоизточната част на страната.

Борел призова страните от ЕС да не изнасят оръжия, освен за Украйна

Борел призова страните от ЕС да не изнасят оръжия, освен за Украйна

България е една от 11 страни, които могат да произвеждат 155 мм снаряди