Депутатът от "Справедлива Русия" в Руската Дума, Александър Агеев, пред news.bg

Как ще характеризирате актуалната ситуация в Украйна?
Украйна е на прага на граждански конфликт. Границата между малък и голям конфликт, в условията на дълбока политическа криза винаги е много неустойчива. За съжаление, в отговор на призивите на Русия за съдействие в стабилизацията на ситуацията в Украйна, Западът проявява лицемерие, потвърждавайки своя интерес от ескалацията на кризата. Расте и распространението на огнищата на напрежение.
Събитията в югоизточната част на Украйна показват истинското лице на самозваната киевска власт. Отдавайки заповед за силово подавяне на протестите, няколко часа след заявленията за необходимостта да се следва „пътят на диалога", изпълняващият длъжността президент Александър Турчинов потвърди несамостоятелноста на временната си власт и неразбирането на последствията от такива стъпки.

Как според Вас ще се развива военният конфликт оттук-нататък?
Войната със собствения народ не е само престъпна, но и обречена на поражение. Това се потвърждава и от позицията на украинските военнослужещи, несъгласни да изпълняват антиконституционната заповед. Умишлено бъркайки мирния протест с проявите на тероризъм, киевските самозванци демонстрират собствената си недееспособност.
Тези хора, незаконно завзели властта, нямат друг избора, освен да продължават да действат по същия начин и да се опират не на армията, а на така наречените „национални гвардейци", чиито претенции за „елитарност" са карикатурни и цинични.

Ще има ли все пак президентски избори на 25 май?
Украйна все повече затъва в конфронтация и хаос. Отчитайки нелегитимността на установилите се в Киев самозванци, е трудно да се говори за президентски избори. Провеждането им е под голям въпрос.
Не струват пукната пара и заявленияята на киевските самозванци, обещаващи да проведат референдум за държавното устройство на Украйна, едновременно с президентските избори. А и заседналите в избирателните комисии емисари от „Десния сектор" не позволяват да се мисли за това. Очевидно е, че Украйна не може да съществува като унитарна държава. Но и да се говори за механизмите на федерализацията в сегашните условия е много сложно.

Каква ще бъде по-нататъшната руска реакция на събитията в Украйна?
Русия не може да остане безучастна, когато става дума за защитата на интересите на рускоезичното население и на всички тези граждани на Украина, които не са съгласни да се примирят с героизацията на бандеровщината. Позицията на ръководството на Руската Федерация относно ситуацията в Украйна се споделя от всички парламентарни партии. Това се потвърждава и от хода на обсъжданията на украинската криза в долната камара на руския парламент. Между другото, напомням, че всички фракции на Държавната Дума гласуваха декларацията „За политическите репресии в Украйна", предложена по иницитива на нашата партия „Справедлива Русия".

Как ще се отразят на Руската Федерация санкциите от страна на Запада?
Очевидно е, че с ескалацията на кризата в Украйна, нейните западни организатори и вдъхновители отправят предизвикателство към Русия, вкарвайки я в геополитически игри. При това САЩ постоянно заплашват Руската Федерация със санкции. Слаб ход!
До каквато и граница да стигнат санкциите, ключовият въпрос е друг - тяхното по-нататъшно разпространение болезнено ще удари по авторите на това безумно начинание. Тъй като в съвременния свят всичко е взаимно свързано, трябва да се разбира, че в уязвимо положение се оказват САЩ и страните от ЕС.
И ударът на бумеранга боли много повече.