Александър Александров, председател на настоятелството на фондация "Развитие 21" и съучредител на фондация "Ангели в беда" пред news.bg

Г-н Александров как се породи идеята за създаването на фондацията "Ангели в беда"?
Когато започна кампанията за Мануела и ние я подкрепихме, в постингите, които се появиха в news.bg хората ни казваха" Вие знаете ли, че има десетки такива случаи?!".
Тогава реших да опитам заедно с бащата на Мануела и с дарители да направим фондацията, за да можем да помогнем на максимално повече хора. Така се започна - чрез постингите на news.bg.

Това е поредната благотворителна инициатива на фондация "Развитие 21", коя е следващата Ви стъпка?
Влизаме в работен режим. Юристите ще движат официалното създаване на фондацията ,а ние с родителите, с Петър Христов и други хора ще обсъждаме кокретния план оттук нататък.
В момента сме в контакт със 17 родители. Предстои да се обърнем за помощ към всички дарители на Мануела Горсова, към точно онези общини, където има такива деца, към държавните структури, Министерството на здравеопазването и Фонда за лечение на деца в чужбина.
Петър Христов представи идеята си да бъдат изградени регионални центрове за помощ на всички пострадали и техите близки. Обсъждали ли сте подобна идея с него?
Днес обсъдихме тази идея. Той предложи първият регионален център да се направи във Велико Търново - общината, която дари средства за Мануела и има отношение към деца с подобни проблеми.
Мисля, че паралелно можем да създадем и такъв център в София.

Смятате ли, че тази фондация ще изведе "на светло" един проблем, който досега беше в тъмните ниши на общественото внимание?
Аз съм абсолютно уверен, че това ще стане. Обществото трябва докрай да знае какво преживяват жертвите и техните семейства, за да си дава сметка колко лесно се стига до там с тези ПТП-та и колко трудно и изобщо дали е възможно тези хора да бъдат пълноценни след катастрофите, които преживяват.
Обществото трябва да знае това и да бъде много стрго към извършителите, защото те са много повече от убийци.
Тези деца след катастрофите са в ужасно състояние. Обществото трябва да види тези страдания.