В интервю за Русия днес, Изпълнителният директор на Газпром Александър Медведев заявява, че страната не планира да развива сектора на шистовия газ

Русия днес: Г-н Медведев, Игор Сечин, президент на държавната нефтена компания Роснефт, заяви, че Газпром прекалено късно е разбрал за заплахата от американския шистов газ и че, ако не действа сега, Русия рискува да загуби състезанието за газовите пазари, така ли е?
Медведев: Ние постоянно наблюдаваме тенденциите на нефтения и газовия пазар, както и на останалите, свързани с тях енергийни пазари. Доста странно е да чуя, че сме пропуснали шистовата революция. Ние винаги сме били ангажирани с придържането на нашите действия към реалностите на пазара и аз мисля, че революция е може би добре звучаща дума и че отразява тенденциите на американския пазар, а също индиректно влияе и на някои от европейските пазари, но ние не спим и сме направили, каквото сме сметнали за нужно, за да останем конкурентноспособни.

Тоест, вие не мислите, че Русия е пропуснала нещо, що се отнася до шистовия газ?
Първо, аз не бих преувеличавал влиянието на шистовия газ върху нашата дейност. Очевидно, ще трябва да променим нашата тактика на американския пазар, който е и основна цел на Щокманското ни находище. Сега изглежда, че САЩ целят сами да задоволяват енергийните си нужди и дори да изнасят енергия, но ние сме добре подготвени да останем конкурентноспособни и събитията от тази година само потвърждават как възстановяваме нашата конкурентоспособност, която дори не беше засегната.

Но, както вие казахте, добивът на шистов газ в САЩ расте, докато европейските държави го забраняват една по една, защо според вас съществува тази разлика?
По мое мнение, той наистина растеше, но сега виждаме спад не само в добива, но и в скоростта на пробив на находищата и много компании, занимаващи се с шистов газ, са принудени да продават активите си. В действителност, със сегашните цени в САЩ, е невъзможно да има печеливш добив в мнозинството от полетата с шистов газ.
Бих искал и да цитирам френския президент, който каза, че докато заема длъжността, няма да разреши добива на шистов газ във Франция и аз смятам, че има достатъчно много причини, в подкрепа на неговото мнение. Сигурен съм, че френският президент е получил цялата налична информация за потенциала и проблемите на шистовия газ, на първо място това е несравнимо по-високата цена на производството му в Европа, а също и условията на околната среда, тъй като в САЩ, производството му е в ненаселени региони, каквито там има много, но в Европа ние не можем да намерим толкова големи по площ ненаселени зони с достъп до вода.
Ние също не би следвало да си затваряме очите за съпътстващите го рискове за околната среда, тъй като има и доста обезпокояващи факти, свързани с добива на шистов газ. Не е изненадващо, че в Полша всички големи компании прекъснаха проучванията си за шистов газ.

Това означава ли, че вие чувствате, че проблемите за околната среда са с вторично значение в САЩ?
В Европа, където проблемът с питейната вода е много важен, за да се рискува с него, водните ресурси са приоритет номер едно и, както казах, съществува факторът цена и факторът околна среда, защото както казах, добивът на традиционния газ в Европа и имам предвид, преди всичко в Русия, е несравнимо по-конкурентноспособен от този на шистов газ - ако изобщо това някога стане.

Но защо за Русия добивът на шистов газ не е важен? Заради околната среда, заради това, че вече имаме толкова много газ или заради технологични затруднения? Каква е причината?
Русия е много богата на шистов газ и вероятно през следващия век ще дойде времето, когато въпросът за производството му ще бъде обмислен, но към момента ние имаме достатъчно резерви от традиционните ресурси и новите офшорни зони - да не забравяме Арктика и съм сигурен, че ценовата ефективност на тези резерви е непобедима и затова сме убедени, че ние бяхме, сме и ще бъдем конкурентноспособни на газовия и нефтения пазар.

Междувременно, както казахте, САЩ не само вече сами задоволяват нуждите си, но и са на път да предизвикат Русия и Близкия Изток в износа на газ за Европа. Очаквахте ли САЩ да стане износител на газ толкова бързо?
Има известен инвестиционен цикъл, преди някой проект да бъде реализиран, ако помислите за потенциала за износ на Азерски газ, който се очаква да започне през 2019 и обемът е незначителен в сравнение със сегашния ни годишен експорт.
За тази година, ние планираме да изнесем над 152 милиарда кубични метра, така че затова, а и имайки предвид намаляващото производство в Западна Европа, става по-бързо от очакваното, нас не ни е страх от появата на нов газ - ако се появи от някои други източници.
Ние имаме усещането, че с идването на американския газ, плюс Близкоизточния такъв, Европа е готова да манипулира цените на енергията - някои вече започнаха, като България, която договори 20% намаление.
Това беше нормална процедура по договаряне на цената, която е включена в нашите договори. Както купувачът, така и продавачът могат да поискат преразглеждане на цената през определено време, в случай че това е обосновано с промяна в пазарните условия. И затова е напълно нормално да виждате преговори за ревизия на цените и от двете страни.

Току що споменахте Азербайджан, наскоро беше избран консорциум за прокарване на газопровод от Азербайджан до Западна Европа, допълнително намалявайки зависимостта от руски доставки - притеснен ли сте изобщо, тъй като хората имат чувството, че светът сякаш се опитва да избута Русия от състезанието?
Убеден съм, че делът на руския газ в потреблението на газ в Европа може само да расте и ние вярваме, че настоящото ни ниво от 26% в Европа може да нарасне до 30 % или дори до по-висок процент. Това отново отразява факта, че ние имаме портфолио с дългосрочни договори, като само тези на ниво вземи или плати (take-or-pay), изключвайки тези на договорен годишен обем, надвишават 4 трилиона кубични метра газ, с период на валидност след 2030-2035 година. Така че делът на внесения газ на Европейския потребителски пазар, необратимо ще расте и измежду доставчиците Русия е най-способна да доставя допълнителни обеми газ в случай, че нашите клиенти поискат тези допълнителни обеми.

Ще има ли още газови войни с Украйна, все пак това е от ключово значение за вашия имидж навън?
Бихте могли лесно да проверите нашата репутация с нашите партньори, водещите доставчици на руски газ за европейските страни. 100% съм сигурен, че няма да чуете никакви оплаквания за нас от хората, които са в бизнеса. Така че опитите да се накърни имиджът на Газпром и Русия е само една блудкава кампания около събитията в Украйна.

Вашата компания също така претендира за 15 % от световния пазар на втечнен природен газ LNG, кои пазари имате в предвид към момента?
Добивът и износът на втечнен природен газ са част от нашата стратегия. Втечненият природен газ е гъвкав тръбопровод, който позволява оптимизацията на нашето експортно портфолио заедно с традиционния газ и към момента ние произвеждаме енергия в нашия проект Сахалин 2 и сме стартирали Владивостокския проект за втечнен газ, с потенциал за 15 милиона тона и крайното инвестиционно решение е вече взето.
Съвсем наскоро ние стартирахме проекта Балтийски LNG в европейската част на Русия, близо до Санкт Петерсбург, където газът ще идва през нашата обединена газопреносна система. Също така, ние обмисляме експанзия на Сахалин-2 за още 5 милиона тона.
В общи линии, капацитетът ни за производство, плюс втечнения газ от трети страни, може да ни доведе до целта, за която споменахте, 15% от световния пазар. Ние сме доста сигурни, че ще изпълним навреме тези проекти и че LNG ще бъде абсолютно конкурентноспособен.

Мислите ли, че точно сега сте малко изостанали от останалия свят по този въпрос? Имате само една централа за втечнен газ?
Ние не смятаме, че сме изостанали, прозорецът на възможностите е все още отворен и ние ще го използваме по най-ефикасния и ефективен начин.

Газпром е една от малкото руски компании, на които е разрешено да пуска сонди в Арктика - на какви обеми се надявате там?
Прекалено е рано да се каже, тъй като сме на предпроучвателно и проучвателно ниво, но резервите са огромни. Естествено, новите технологии ще са нужни за работа в Арктика, за да не се засегне чувствителната околна среда в тази част на света.
Но имайки предвид огромния интерес в Арктическото развитие на много страни и това, че технологиите са или развити, или ще бъдат развити, аз съм сигурен, че руските учени и технолози ще допринесат с достижения в тази сфера, а към момента подготвяме и програма за Арктическо развитие и виждаме, че този район е от интерес и за много други страни.