Алексей Петров потвърди пред news.bg за вчерашен негов инцидент с полицейски патрул. Предлагаме ви кратко интервю с бившата барета.

Получи се информация, че вчера сте бил преследван от полицейски патрул ? Какво точно се случи?
Напуснах дома си с прокурорско разрешение по необходимост. Бях спрян на бул. „Черни връх", малко преди Околовръстното, принудително от полицейски патрул със специален режим. Полицаят агресивно ми потърси всевъзможни обяснения.

Искате да кажете, че имате проблем с МВР и оттам продължава да се оказва натиск върху Вас?
Проблем с МВР аз нямам. Очевидно министърът на вътрешните работи има проблем с мен и вчерашната агресия е подражание на агресията на министъра. По принцип, служителите на МВР се държат коректно, но се вижда, че в определени случаи отделни служители са инструктирани да ме провокират.

Каква според вас е целта на провокацията?
Ами ако искате - и да дам повод да ме застрелят. Спомнете си кадрите от арестуването ми. Преценката за това, което се разигра с мен онази нощ, пречупено през опита ми от работата в СОБТ ми дава основание да не изключвам и подобно предположение. Когато някой ден се вземе немонтираният запис от МВР - ще се види.

Означава ли това, че продължават някакви репресивни действия спрямо вас?
Не само продължава, но и се пренася върху хората, които контактуват с мен. Показателен е случаят с журналиста Илиана Беновска. Час след запознанството ми с нея й бе съобщено, че може да смята лицензът на обществено-политическото радио К2 за загубен.
А след като стана част от инициативния комитет на ДГД - ЕКИПА й бяха отправени директни заплахи. Давате ли си сметка, че ако това е подходът към независимото слово, какво се случва с правата на гражданите?

Вие се опасявате, че е възможно да се изпълни поръчка за вашето физическо отстраняване ? А как ще коментирате оповестеното за подобна заплаха срещу министър председателя Бойко Борисов?
Не мога да коментирам информация, с която не разполагам. Мога да говоря само за онова, което се случва на мен. От професионална гледна точка, едва ли публичното говорене за подготовката на покушение срещу министър-председателя е правилният подход.
Веднага се чуха гласове, че това може да се определи като насаждане на страх в опит за отклоняване на общественото внимание от въпроси, на които Цветанов дължи публични отговори.

Свързахме се и с Илиана Беновска, която потвърди, че се е запознала с бившия съветник на ДАНС, след като е бил пуснат под домашен арест. По думите й час след срещата им, са й съобщили, че ВАС на свое заседание на 11 ноември ще отнеме лицензията на радио К2.
„Станах учредител на ЕКИПА и още същия следобед един господин с пура, непознат за мен, ме предупреди, че заради членството ми в сдружението ще разпространят компромати за мен", разказа Беновска и добави, че е един от малкото журналисти, които никога не са искали интервю от Алексей Петров.