Ашот Бегларян, помощник на президента на Нагорно-Карабахската Арменска Република, пред news.bg

Какви ще са последствията за Южен Кавказ от избора на Реджеп Тайип Ердоган за президент на Турция?
Аз лично не виждам нищо положително в последствията от избора на Ердоган за президент. Този избор само ще усложни допълнително ситуацията в района. Той неведнъж публично е правил цинични изказвания по адрес на арменците. Обича да спекулира с темата за Геноцида. Не крие подкрепата си за Азербайджан в конфликта с нас, без изобщо да има предвид реалностите.
Оттук-нататък ще предприеме по-конкретни действия, за да демонстрира солидарността на Анкара с Баку и ще продължи да обвинява арменците за продължаващото наапрежение. Със сигурност, ще се опита да попречи на турското и международното признаване на Геноцида, в навечерието на 100-годишнината от неговото осъществяване. Трябва да му противодействаме.

Ако досегашният му заместник Бюлент Арънч заеме министър-председателския пост, той може да реализира на практика забраната за жените в Република Турция да се смеят. Как при това положение ще продължат да живеят там арменското и другите етно-религиозни малцинства в страната, особено тяхната женска половина?
Това, че Ердоган и неговият екип се опитват да създадат ислямска държава, няма да доведе до нищо добро за гражданите на Република Турция. Ердоган се опитва да измени социално-политическия строй и да установи нов, от който ще страдат предимно жените и малцинствата. Това е връщане в миналото, а не път към бъдещето. Може да се стигне до масова емиграция, като в Ирак и Сирия. Ние сме свидетели, че иракските християни и йезидите, решили да останат по родните си места, окупирани от ИДИЛ, са подложени на ислямизация, а тези които се съпротивяват - на Геноцид. Жените там са поголовно обрязвани и изобщо не им е до смях.

Какъв ефект ще окажат върху социално-икономическото развитие в двете арменски държави санкциите срещу Руската федерация и контра-санкциите на Москва?
Няма да им се отразят особено. Арменската икономика е почти изцяло интегрирана с руската, а карабахската - с арменската. Степанакерт официално няма да влезе с Ереван в Митническия Съюз на Русия, Беларус и Казахстан, но митница на границата между двете арменски държави няма да има. Карабахските стоки пак ще продължат да се продават в държавите от Съюза като арменски.

Какви са причините за продължилата няколко дни агресия на азербайджанската армия срещу арменските позиции?
Според мене случилото се е пряко свързано със ситуацията в Украйна. Азербайджан искаше да използва факта, че вниманието на международната общност е приковано към украинските събития, и да си опита късмета с нова агрессия. Това беше разузнаване с бой от тяхна страна.
Ние досега не отговаряхме на всяка една провокация на азербайджанците, разчитайки, че те ще поумнеят и няма повече да нагнетяват напрежението. Явно,че в Баку са възприели нашето поведение като слабост и затова са решили да преминат към настъпателни действия. И им се наложи да изпитат на гърба си силата на нашата армия. Те бяха агресорите, ние се отбранявахме.
В същото време, нашето командване не скрива, че беше принудено да осъществи редица превантивни, наказателни действия, с цел да охлади ентусиазма на агресорите. Те загубиха около 30 убити войници и още толкова ранени. Затова, засега на фронтовата линия цари относително затишие.
Войната на снайперите обаче продължава и продължават да загиват хора. В тази връзка, искам да отправя критика към международните посредници, които вместо да предприемат действия за наказване на виновните, се ограничават с общи фрази, от рода на „Трябва да избегнем силовото решаване на конфликта". По този начин развързват ръцете на кървавия азербайджански режим.

Може ли да се каже, че тристранната среща в Сочи предотврати голямата война?
В определена степен, да. Особено, във връзка с твърденията от последно време, че Русия въоръжава Азербайджан, за да му даде възможност да ни нападне. По този начин, Путин с един куршум уби два заека: разсея мита, че Москва вече е на страната на Баку; спря ескалацията на конфликта. В същото време, трябва да се има предвид, че балансът на силите е съхранен преди всичко благодарение на силата на арменците и конкретно на карабахската армия.
Ако Азербайджан беше почувствал, че ни превъзхожда, неминуемо щеше да ни устрои блицкриг и Геноцид, ползвайки се от липсата на внимание, от страна на международната общност, заета с Украйна. Така Путин спаси и репутацията на Илхам Алиев, защото продължаването на военните действия щеше да доведе до много по-позорни резултати за азербайджанската армия.
Бойният дух на карабахците и на арменците, като цяло, е висок, както не е бил от войната през 1990-94г. досега. Ние вярваме в своята правда и своето бъдеще, затова сме много силни.