Инж. Георги Вардев, директор на поделение "Управление на движението на влаковете и гаровата дейност” - Пловдив към НКЖИ, в интервю за News.bg

Инж. Вардев, намираме се на жп спирка Аврамово. Знаем, че това е не само най-високата железопътна гара в България, но и на Балканския полуостров. Какво друго не знаем за нея?
Гара Аврамово е най-високата гара на Балканския полуостров - 1267 метра надморска височина. Тя е една от ремонтираните наскоро гари в участъка Септември - Добринище, намираща се на 68-ия км. Гарата обслужва селата Аврамово и Пашово. До 1983 г. тя се е казвала Аврамови колиби, но с развитието на селото се сменя неговото име, сменят името и на гарата. От 1983 г. се казва гара Аврамово. Непосредствено до гарата се намира и най-дългият тунел по трасето - тунел номер 32, дълъг 314 метра. Гарата е посещавана от много туристи и е една добра дестинация за пътници и екскурзианти.

Какви са предизвикателствата на тази „малка“ железница, все пък теренът е изцяло планински?
Основното предизвикателство е трудното поддържане, но като се има предвид, че нямаме в България такава железница, която да минава през толкова много курортни градчета, сред които Банско, Велинград, трябва да си поддържаме и пазим най-високата гара на Балканския полуостров. Гара Аврамово е сред ремонтираните гари. Вижда се, че е малка китна гаричка.