Новият стар президент на Република Нагорни Карабах, Бако Саакян, пред News.bg

Господин президент, как виждате  развитието на борбата за независимостта на Нагорни Карабах от Азербайджан?
Ние, карабахските арменци, сме хора със силна воля и твърд характер! Никога няма да паднем на колене пред бившите ни поробители! Нашата независимост е неоспорим факт, без значение дали я признават или не!
Както сам виждате, провеждаме напълно демократични избори и това е акт на държавно строителство и потвърждение на демократичните принципи, които сме следвали досега и ще следваме в бъдеще! Ако се наложи обаче, ще се хванем за оръжието и ще разбием врага! Готови сме да отразим всяка една азербайджанска атака дори и сега, в изборната нощ!

На какви съюзници разчитате, ако неизбежната според военно-политическите експерти, втора война за Нагорни Карабах започне сега или в близкото бъдеще?
Преди всичко, естествено, на Русия и ОДКБ! Ние винаги ще бъдем с Русия, в мир и във война! Именно руската империя ни освободи от персийско робство преди почти 200 години! Разчитаме и на другите съюзници от ОДКБ. Генералният Секретар на организацията Николай Бордюжа се държи много достойно, както подобава на истински руски военен и политик. Винаги прави адекватни заявления, съответстващи на действителността. Не се съмняваме, че ако се наложи, ще мобилизира съюзниците по ОДКБ в наша помощ.
Освен това, Вие сте свидетел колко много приятели имаме по цял свят, които са дошли да ни подкрепят на тези избори. Бих искал специално да отбележа присъствието на руската делегация от ЛДПР! Нейният лидер Владимир Жириновски ни защитава от самото начало на нашата независимост. Той е направил за нашата република повече от всички други руски и световни политици. Използвам случая да му изкажа нашата най-сърдечна благодарност!
Обаче, както и по време на първата война, ние разчитаме преди всичко на собствените си сили! Тогава и Съветската армия беше против нас и все пак победихме! Така ще бъде и сега, ако азербайджанците отново ни нападнат с турска помощ!

Каква вътрешна политика се каните да водите - както досега, или ще има промени?
Както и досега, ще се стремим да съхраним най-доброто в социалната система, което съществуваше в СССР. И досега не мога да простя на Горбачов неговото разрушаване!