Евродепутатът Момчил Неков пред Десислава Антова, News.bg

Г-н Неков, Вие сте патрон на амбициозния проект "Приятели на българските съкровища". Защо е важен този проект?
Проектът на Национален научен експедиционен клуб ЮНЕСКО "Приятели на българските съкровища 2016 - 2020", наистина е много амбициозен. На първо място искам да подчертая важността му за бъдещото развитие на туризма в регионите, което предполага и откриване на работни места. Този проект има голямо значение за запазването и отдаването на нужното уважение към нашите културно-исторически ценности. Тяхното проучване и дигитализиране, така да се каже, ще докосне сърцата на хората. След това ние ще имаме една огромна платформа с пълна информация за богатството на България, която да представяме пред света. Горд съм да бъда патрон на проект като този, който освен на теория, също така има и голямо практическо приложение. Заедно можем да популяризираме и разкрием съкровищата на България пред света.

Какви етапи се предвиждат на неговата реализация?
Програма "Приятели на българските съкровища 2016 - 2020" ще продължи до 2020 г. Първият етап стартира сега, на 09.10.2016 г., в община Тутракан, като планът е тази година да бъдат проучени и пoетапно дигитализирани цялостно десет общини. През 2017 г. очакваме събиране и систематизиране на информация за културно - историческото наследство в над 50 общини.

Какъв очаквате да бъде интересът на младите учени и изследователи към него?
Радостен съм да ви съобщя, че до момента, за първия етап на проекта, заявките на доброволци представляват една сериозна бройка от студенти и млади хора с изявен интерес към история, етнология, културология и археология. Това за мен е знак, че младите хора в България се интересуват от историята, бита, традициите, архитектурата, фолклора на своята родина, че те искат да научат повече и да бъдат част от представянето на българските съкровища пред света. Искам да отбележа, че това е проект, който ще се осъществи чрез работата на млади учени - доброволци. Бих искал да добавя, че благодарение на усилията на Комисията по образование и култура към Европейския парламент, на която аз съм член, 2018 г. бе обявена за Европейска година на културното наследство. Смятам, че тази инициатива ще даде допълнителен тласък на Проекта и внимание на европейско ниво.

Какви цели залагате?
Национален научен екскпедиционен клуб (ННЕК) ЮНЕСКО и аз, като патрон на програмата, както и всички български граждани ще видим на края на проекта дигитализирани българските културно-исторически наследства и природни богатства. В специален сайт - www.friends-bulgaria.com, който ще бъде достъпен и на английски език, българските потребители, както и онлайн посетители от цял сват, ще могат да се запознаят с всяко великолепно кътче на нашата страна.Това е първият толкова мащабен проект за дигитализация. До момента само един град е направил стъпки в тази посока и той е в Полша - Вроцлав, който е Европейска столица на културата за 2016 г., е дигитализирал културно-историческите си богатства. След дигитализацията на Вроцлав туризмът там отчита ръст от 13% през първата година и годишен такъв, който възлиза на 31% през втората. Една основна цел е и връщане на интереса на младите хора към опознаване, съхраняване и запазване на нашите национални богатства. Също така, това е шанс за младите хора, които ще участват да придобият реален практически опит в сферата, в която се обучават - история, етнология, културология, археология, удостоверен със Сертификат от ННЕК ЮНЕСКО.

Защо избрахте за старта община Тутракан?
Тази година се навършват 100 години от Тутраканската епопея и ННЕК ЮНЕСКО избраха да уважат община Тутракан по този случай със старт на научните експедиции именно от там. Тутраканската епопея е един от върховете в българската бойна слава. Тутраканската битка (известна още като Тутраканска операция) е сражение през Първата световна война (1915-1918) между български и румънски войски при град Тутракан, Добруджа. След Междусъюзническата война цяла Южна Добруджа е в пределите на Кралство Румъния. В Европа обаче назрява нов конфликт, който прераства в Първа световна война. България обявява война на Румъния на 1 септември 1916 г. с цел да си върне териториите. Българската армия побеждава и пленява 450 офицери, 28 000 войници и цялото въоръжение на противника. Победата при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа. Тутраканската битка е известна и като "Тутраканска епопея". Обектите, които ще бъдат проучени и дигитализирани в община Тутракан са Етнографски музей "Дунавски риболов и лодкостроене" и Архитектурен ансамбъл "Рибарска махала" - и двата уникални по своята същност и без аналог в Европа.

Как очаквате да се променят българските общини по време на реализацията на проекта?
Самият отклик на поканата да се включат в тази програма, означава, че общините имат интерес да видят своите забележителности представени в сайт, който ще се чете в цял свят. Също така, по време на научните експедиции общинските администрации ще помагат на доброволците с информация за обектите и по този начин ще се осъществят добри взаимно полезни връзки. Чрез проекта ще запазим и възродим историята, културата, туризма и славата на нашата родина България. Кампанията, която сме поели, ще върне самочувствието у българина, ще даде увереност, че можем да си съперничим с държави като Италия и Гърция в културния туризъм. Имаме не по-малко славни и не по-малко интересни от техните история и природа.

Как ще се финансира той?
Организаторите на Програмата са подготвили спонсорски пакети, които се предлагат за определени стойности. Като цяло, бих могъл да кажа, че Програмата се финансира основно от родолюбиви българи.

Какво предвиждате като сайт и форум за Приятели на българските съкровища?
"Приятели на българските съкровища 2016- 2020", както вече споменах, има активен сайт на български и на английски език. Там може да бъде намерена информация за програмата, идеите, организаторите и на следващ етап - снимки и информация за проучените общини.

Как ще си партнирате на последващ етап на проекта с българските общини - примерно, след като откриете и дигитализирате културното и биоразнообразието на Тутракан, какво ще последва след това, за да стане трайна туристическа дестинация?
Вярвам, че българските общини ще получат една добра реклама, ако се изразим на пазарен език и е в техните ръце да я използват добре. Изключително полезно би било, при наличието на нови културни, исторически и природни забележителности, общините да се обръщат към организаторите на проекта от ННЕК ЮНЕСКО или към представителите на моя екип, за да се продължи с експедициите. Красотите на нашата родина трябва да бъдат запазени за бъдещите поколения, защото са безценни.