След приключването на седмия редовен конгрес на КТ „Подкрепа" лидерът на конфендерацията д-р Константин Тренчев разговаря с репортер на News.bg. Предмет на разговора бяха протестите в столицата от началото на годината и отношението на „Подкрепа" към тях.

Д-р Тренчев, ще подкрепи ли „Подкрепа" протеста на 14 февруари?
По този въпрос нямаше повдигнат дебат. Вие знаете, че отблизо следим кризата в здравеопазването и първи реагираме на нейното задълбочаване, защото доскоро не съществуваше дори законов текст, по който да започнат разплащанията в здравната система. Установи се, че заслугата за това е на многоуважаваните народни представители.

С други думи за кризата в здравеопазването са виновни всички страни, ангажирани с него - както министерството, така и здравната каса, законите, които не позволяват то да бъде финансирано. БЛС също спомогна за тази криза.

Медицинската федерация (към КТ „Подкрепа") трябва да вземе своето становище по случая, но тя е автономна структура и аз вярвам, че тя ще ни запознае с този проблем.

В протеста на 14 февруари ще се включат българските пенсионери и недоволните от увеличения акциз за производството на ракия.

Какво е становището на „Подкрепа" за техните искания?
Българските пенсионери имат нашата категорична подкрепа. Ние сме се произнесли в декларация не само за прословутия процент, но и как той може да бъде разпределен най-справедливо. Защото има едно струпване, получава се едно неравномерно разпределение на най-ниските и най-високи пенсии. Ние винаги сме помагали на пенсионерите с оборудване за техните митинги.

В конкретни разговори с пенсионерите в понеделник ще преценим как можем да си помогнем взаимно.

Ние изцяло подкрепяме справедливия протест на българските пенсионери, защото те са хората, построили изцяло днешна България.

Що се касае до акциза на ракията, това е илюстрация на начина, по който е протекъл преговорният процес, глупаво поетите ангажименти от нашите преговарящи.

Хората, които са водели преговорите по тези въпроси, нямат нищо общо с българския бит и душевност.

Нагледахме се и се наслушахме на политици, които вършат всичко друго, само не и работата, която трябва.

Въпреки вашата декларация, с която осъждате убийството на таксиметровия шофьор вие не бяхте организатори на вчерашния протест на шофьорите на таксита, не се ли обърнаха към вас последните за съдействие?
Вчерашният протест доказа наличието на едно огромно напрежение, което може да бъде взривено дори от случаен повод. Протестът доказа и нещо друго - че протестиращите шофьори не са изчистили напълно своите искания.

Аз искам да кажа личното си мнение поради факта,че съм посетил много европейски и други столици, където неприкосновеността на водача е решена чрез изолирането на купето на два раздела. Така е във Великобритания, но там такситата са специална изработка.

Въпреки това най-добрият начин да избегнем бъдещи криминални прояви, които да разтърсят цялото общество, е да бъде въведена тази специална преграда.

Смятам че акцентът трябва да бъде поставен върху пасивната защита.

Стана ясно, че шофьорите на таксита нямат синдикат, който да защитава техните искания. Водили ли сте преговори с тях за създаването на такъв?
Колкото до самия протест, той беше изненада за всички ни. Ние не сме ги организирали, макар че там имаше наши членове. За съжаление шофьорите не са организирани в мощни сериозни групи, които да поставят големите проблеми, свързани с тяхната дейност, за да може тяхното решаване да бъде поставено пред съответните институции.

Стана един инцидент, който постави този въпрос рязко и категорично.

Що се касае до възможността, ако не бъдат удовлетворени исканията на шофьорите, да бъде отново блокиран центърът на столицата, искам да уточня, че първо искам да видя исканията на шофьорите, на този етап не мога да коментирам.