Депутатът от Атака Димитър Аврамов пред news.bg

Считаният за идеолог на неоосманизма - турският външен министър Ахмед Давутоглу, твърди, че това понятие е журналистическа измислица. Измислица ли е неоосманизмът, г-н Аврамов?
Давутоглу е идеолог на съвременния неоосманизъм и това не е измислица. Става дума за отдавнашна многопосочна стратегия на Турция, която не започва от него. Той беше професор в университета „Мармара", после главен съветник на сегашния премиер Реджеп Ердоган, а след това стана външен министър.
Давутоглу има една своя фундаментална книга, в която демонстрира пределно ясно имперските си разбирания и блянове - „Международното положение на Турция - стратегическа дълбочина". В нея той обединява в едно синтезирано цяло идеите и на негови предшественици - ревностни апологети на тази агресивна доктрина. В имперския си унес твърди, че като заел мястото си на външен министър в Анкара той очертал на картата един кръг с радиус 1000 километра. В него влизали 23 държави - бивши османски земи. После очертал по-голям кръг, където се оказали 73 страни - пак бивши вилаети на империята. Към тях управляващите в Анкара пантюркисти и панислямисти проявяват нескрити апетити, особено към Балканите като врата за икономическо, разузнавателно, политическо и религиозно проникване в Западна Европа.
Давутоглу отделя съответно място и на нашата страна. „Ние, казва той, трябва да поставим под контрол пулса (политиката) на България". Дори интерпретира и няколко изказвания на турски политици, едно от тях е на Ататюрк: „Този път българите няма да ги превземаме с оръжие, а с напредък и култура".
Много по-късно бившият турски премиер Тургут Йозал бе добавил за нас: „Няма смисъл да използваме оръжие срещу българите, сега ще ги купим!". И го правят успешно след 1989 година със съучастието на половин дузина конформистки и национално безотговорни правителства в София.
Колкото до Давутоглу, той е създател и на една друга коварна доктрина, наречена „Две държави - едно правителство". Тя означава бившите вилаети на империята да се интегрират под крилото на Анкара, която ще диктува общата им политика в икономиката, образованието, културата, дипломацията, отбраната.

Казвате, че сегашният външен министър на Турция синтезира и доразвива разработките на свои предшественици. Посочете някои от тях.
Давутоглу е един от продължителите  на бащата на пантюркизма - Зия Гьокалп, от когото се е учил и създателят на Турската република Мустафа Кемал Ататюрк. Говорим за първите три десетилетия на XX век. В по-нови времена можем да откроим имената на Зекерия Беяз,  също професор, както и Туран Язган - шеф на т. нар. Център за стратегически (по-точното е шпионски) изследвания на Балканите, в който през 90-те години  лидери на ДПС бяха обучавани как да турцизират българите мюсюлмани в Родопите. Това е част от т. нар. „професорска мафия", която обслужва имперските интереси на Турция.
Има и още един професор, бивш държавен министър на Турция и съпредседател на българо-турската комисия за икономическо сътрудничество - Ерджюмен Конукман. Ще добавя само, че в югоизточната ни съседка държавният министър отговаря за политиката на страната спрямо т. нар. „външни турци", които след Освобождението ни през 1878 г. тя неизменно използва като своя пета колона у нас.
Преди 24 години Конукман издаде книгата си „От общност към нация". Това е  изключително агресивно неоосманистко съчинение, в което се говори, че Турция имала ангажимент и моралното право да обедини мюсюлманите от бившите вилаети на Османската империя и като цяло турският свят - към него Анкара и нейните душеприказчици с научни титли причисляват  и България. Там се  казва също, че в недалечно бъдеще в съседните на Турция страни ще бъдат създадени „нови турски държави, над които ще се развяват турски знамена".

В това отношение външният министър Давутоглу направи няколко скандални изявления.
Да, при една от първите си публични изяви преди няколко години, в Сараево, демонстрира разбиранията си за съвременния неоосманизъм в тон с имперските рефлекси на управляващите в Анкара.
След това той организира няколко пресконференции (включително в Ню Йорк при една от сесиите на ООН) на които поясни, че неговата идея била да се създаде Османска общност на народите - разбира се под скиптъра на Високата порта.

Вие познавате добре книгата на Давутоглу и не случайно започнах това интервю с въпроса дали неоосманизмът е измислица, защото той отрича това понятие. Каква е официална версия и какво е „под черупката"?
Не бих казал, че го отрича. Напротив, макар и добре школуван йезуит, той пише и говори неведнъж, че османските векове за България и Балканите са векове на успеха и те трябвало да се върнат. Какво значи да се върнат тези векове? Та това е чиста проба неоосманизъм. Давутоглу казва още:„Ние сме много силна и велика държава и можем да диктуваме политиката на страните на Балканите, в Кавказ и Близкия Изток".
Преди това и премиерът, прикритият фундаменталист и откровен неоосманист Ердоган бе пределно ясен:  „Ние не можем да се ограничим само в сегашната си територия и трябва да си дадем сметка защо нашите деди управляваха велика държава на три континента". А неотдавна на предизборен митинг в Кешан обяви Тракия, Лудогорието и Западните Балкани са турски земи...

Имат ли някакъв комплекс турците от това, че много искат да се идентифицират с Европа, но в същото време осъзнават, че обществото им просто не е европейско и за да стане такова, трябва значително да се промени, което значи лишаване от определени, най-малкото спорни традиции и практики?
Нямат комплекс,  те имат неизлечим имперски рефлекс. Той е заложен и в учебниците им, които внушават и на  малките деца, че са наследници на велика цивилизация, на велика държава. Това е грандоманщина, граничеща с параноя - да се натрапва и култивира в съзнанието на обществото идеята, че империята трябва да бъде реанимирана, без оглед на средствата. Този рефлекс личи в политиката на абсолютно всички правителства след падането на Османската империя до ден днешен, включително и по времето на Ататюрк.
Сегашният кабинет на ислямиста Ердоган отиде още по-далеч, като последователно срива светските устои на държавата и налага нормите на Шериата. Не е случайно, че първият удар бе насочен срещу висши военни, за да бъде обезглавена армията като пазител на републиканските принципи. Последваха и скалъпените дела „Ергенекон" и „Чук" за разправа с бивши шефове на Генералния щаб, неудобни общественици, бизнесмени , журналисти, интелектуалци.
Ердоган поиска и промяна в Конституцията, която да му даде повече власт, за да установи контрол върху съдебната система, пак в ущърб на светските устои на държавата.

Какъв е вашият прочит конкретно на ролята на Кемал Ататюрк в тази посока? Той налага светски принципи, а знаем и за по-специалното му отношение към България.
Има митологизиране около неговата личност. Ататюрк създава републиката, но е известен и като сатрап и убиец на стотици хиляди понтийски гърци, Малоазийски българи и кюрди през 20-те години на миналия век, без разлика на пол и възраст. Например, по време на поредното въстание на кюрдите (1925 г.), тогавашният британски военен аташе в Турция Армстронг пише ужасен до своето правителство в Лондон, че„страданията на българи и гърци по време на османското владичество бледнеят пред зверствата, които извършва турската армия в кюрдските региони". Това е армията на Ататюрк.
Що се отнася до България, някои доморасли туркофили поискаха да му издигнат паметник като към „достойнствата" му прибавиха  и неговата любовна авантюра с дъщерята на генерал Ковачев. Но забравиха, че като военен аташе у нас, Ататюрк не си е губил времето само да се захласва по очите на красивата българка, а е шпионирал държавата ни тотално. И след няколко години, след като сяда в президентското кресло, създава т. нар. „Нова разузнавателна програма", директно насочена срещу страната ни.
Турците у нас се използват като пета колона, а Ататюрк откровено заявява: „Нашата изселническа политика спрямо България е неразривно свързана с разузнавателната политика към същата". Не е случайно, че преди 1944 година в България прониква масирано турска агентура, на място се вербува друга, която се опитва да проникне във високите етажи на властта и дори в армията.
Притежавам множество секретни документи от това време (както и от следващите десетилетия), които доказват всичко това. Част от тях съм публикувал, използвал съм ги и при създаването на два серийни документално - публицистични телевизионни филми. След 1944 г. нещата не се променят, променят се само методите на Високата порта съобразно новата геополитическа обстановка в Европа.

Какво е положението след демократичните промени у нас?
Още по-лошо, защото, не без външен натиск, имунната система на държавата беше срината, защитните й възможности са под критичната точка. Това се отнася за всяка обществена  сфера, включително армията и специалните служби. В грубо нарушение на Конституцията бе създадена етно-религиозната партия ДПС - политически инструмент на Анкара, който обслужва нейните имперски амбиции и вече 25 години стои непосредствено до лостовете на властта у нас.
Страната гъмжи от чужда агентура, главно турска. Емисари на една дузина ислямски фундаменталистки организации шетат безнаказано в българския разграден двор. Сред тях е и салафитската „Ал Уакф ал Ислями", с която са свързани 13-те имами по делото в Пазарджик.
Ето още няколко групировки, между които има и терористични - „Мюсюлмански братя" , „Ал Вакъф ал Ислями", турският Фронт на бойците на Великия ислямски изток (IBDA - C), Световният съвет на младите мюсюлмани, „Туран", „спящите клетки" на Ал Каида, появи се и „Джамаа Ислями". Тук са и особено опасните секти като „Нурджу" и „Сюлеманджълар".
Сред многочислената агентура на Анкара има и знакови фигури. Например Саид Юсуф - кадрови служител на турската разузнавателна централа МИТ, който дълги години координира дейността на ДПС у нас. Има и друга важна персона - Рифат Саид (приближен до премиера Ердоган), агент за специални операции. Негова милост неотдавна (пак несмущавано от властите) обикаляше с месеци в Смолянска област, за да проучва нагласите на българите мюсюлмани и възможностите те да бъдат официално обявени от Анкара за... родопски турци.

Вие сте народен представител именно от този регион - какви са според вас нагласите на мюсюлманите там? И как ще коментирате ролята на т.нар Европейски институт ПОМАК и неговият председател - Ефрем Моллов?
Българите мюсюлмани в Родопите вече 25 години са подложени на огромен натиск, за да бъдат турцизирани. Това също е отдавнашна стратегия на Анкара, осъществявана с активното съучастие на нейната агентура от ДПС. Спойката тук е ислямът, има една доктрина още от времето на Ататюрк, известна на специалистите като турско-ислямски синтез. Тоест, етносът се идентифицира с религията. Тази агресивна, сепаратистка  доктрина се изпълнява последователно и безнаказано в Родопите след нашия преход към имитирана демокрация, обявена от някои доморасли набедени политици за „успешен етнически модел".
Доказателствата са много, ще ви напомня само един факт. При първото преброяване на населението след промените (1992 г.) от редица райони заваляха жалби към институциите, че ДПС използва заплахи, икономически рекет и дори физическа разправа с онези, които отказват да се „самоопределят" като турци. Стигна се дотам парламентът да създаде специална парламентарна комисия, която да разследва нещата. Докладът й бе достатъчно основание през 1993 г. Народното събрание да анулира преброяването в долината на Места - от Якоруда до Гоце Делчев и Сатовча. Тъкмо заради арогантното поведение на ДПС и грубото нарушение на българските закони. А всичко това, което продължава и днес, е част от схемата за ерозирането на България, за нейното федерализиране и превръщането на определени райони в автономни области и  мюсюлмански анклави.
Колкото до небезизвестния фалшификатор на историята Ефрем Моллов и опитите му да създаде „помашка" партия - те са част от същата сепаратистка схема срещу България - разработена и щедро финансирана от Турция и нейните специални служби, които фабрикуваха нов, измислен етнос - помашкият. Идеята е пак същата - страната ни да бъде дезинтегрирана и разпокъсана по етно-религиозен признак.
Трябва да е ясно, че в думата „помак" няма абсолютно нищо обидно - ясен е генезисът на тази дума, става дума за помъчени хора. Докъде се стига - освен, че ги турцизират, те вече започват да ги погребват като турци.
Кметът на Якоруда например погреба баща си и на камъка изсече символите на турското национално знаме. Тоест, дори мъртвите трябват да са такива. Имаше дори случаи в едно село, когато онези, които не са искали да си върнат турските имена и са умрели като българи, бяха изхвърлени от гробищата - преместиха оградата и тези гробове останаха на поругание.

В Турция наскоро се проведоха местни избори, спечелени убедително от партията на премиера Реджеп Ердоган. Това неизбежно му дава самочувствие да продължи агресивната си политика спрямо своите съседи и особено към държавите от Балканския регион, включително България. В София дават ли си сметка за тази опасност?
Съмнявам се, ако съдим по васалното поведение на някои овластени персони, които продължават политиката на бившите управляващи от ГЕРБ. Освен това през есента в Турция ще се проведат и президентски избори, има всички изгледи Ердоган да ги спечели. Което пък означава , че неговите имперски амбиции ще ескалират, особено ако успее да промени някои основни постулати в конституцията и да превърне Турция в президентска република.

Опасността от федерализиране на българската държава стои пред вратите ни и тя се засилва паралелно с инвазията на исляма, който маркира все повече територии у нас. Мюсюлманските храмове никнат като гъби, 15 процента от джамиите в рамките на Европейския съюз се намират в България - изчислено на глава от населението. В същото време петата колона на Анкара, улеснена от безхаберното и конформистко поведение на правителствата в София установи пълен политически, административен, религиозен и икономически монопол в т. нар. смесени райони. По този повод, при едно посещение в Кърджали, Ердоган заяви несмущавано следното: „Трябва да приемете реалностите, ако искате да опазим мира". Тази фраза не бе разчетена добре от управляващите у нас, въпреки че тя казва много... 
Опасността е огромна, а и нямаме никакви механизми за защита. Нямаме имунна система и никакъв шанс да се противопоставим на инвазията, включително в образованието от страна на разни организации, по отношение на учебниците и т.н.  - да не премахват текстове, да не се учи за робство... Тя върви бавно, но сигурно. Радикалният ислям не се търкаля по улиците, за да го видиш. Има една такава идеология, която твърди, че никой не бива да издава своите мисли, че трябва да стои далеч от прожекторите, за да се разкрие, когато настъпи часът за джихад срещу неверниците.

Ами Европа? Осъзнава тя ли опасността от инвазията на исляма и от нарастващите  имперски апетити на Ердоган?
Европа винаги е била късогледа, а някои страни сега плащат тежък данък заради своето колониално минало. Затова допуснаха на своя територия големи мюсюлмански маси и минаретата започват да доминират в облика на редица градове в западната част на континента. Бунтовете и кървавите безредици там станаха обичайно явление, неотдавна германският канцлер Ангела Меркел  бе принудена да признае, че техният модел за интегриране на тези маси се е провалил напълно. Има и статистики, според които около 2060 година половината от населението на Франция, например, ще бъде мюсюлманско.

Каква е ролята на САЩ в цялата схема? Не е трудно човек да допусне, че те имат голям интерес Европа да бъде по-немощна и ислямизирана, с по-голямо влияние на Турция?
Съединените щати винаги са преследвали своите геополитически интереси, без оглед на средствата. Затова те стоят зад десетки кървави конфликти в различни точки на планетата, включително и на Балканите. Агресията срещу бивша Югославия през 1999 година също бе инспирирана и осъществена от Вашингтон  и някои негови съюзници от НАТО, които лицемерно маскираха огромните си престъпления зад паравана на уж хуманитарна акция за предотвратяване на широк етнически конфликт в региона. А всъщност целяха да раздробят Балканите на малки, бедни и послушни държави, да ударят православието в полза на исляма, да предислоцират на изток военните си бази от Западна Европа, за да контролират Проливите, Кавказ, Арабският свят и Средна Азия.
По подобен начин инспирираха и  т. нар. Арабска пролет и в желанието си да поставят ръка върху газовите и петролните полета в Близкия изток  разрушиха редица държави и доведоха на власт ислямски фундаменталисти. Същият стил се опитаха да приложат и спрямо Украйна, финансирайки безчинствата на шайка неофашисти, които сега управляват в Киев.
Следващата им стъпка е да затворят военния обръч около православна Русия, да я превърнат в близка  мишена, а американските бази у нас - в плацдарм за нанасяне на удари срещу всички, които отказват да признаят „правото" на Вашингтон за световно господство.
От друга страна, конкретно по отношение на вашия въпрос - разбира се, че САЩ се страхуват от могъщ Европейски съюз и правят всичко възможно да го подриват. За тях Турция е стратегически съюзник, а ние само територия. Ние не сме нищо друго за тях. Не знам дали сте чували за т. нар. писмо от Клинтън до косовските албанци - през 1999 година този военен престъпник написа „нецензурирано писмо" (нарича се така, защото не е минало през експертите на Държавния департамент), в което казва, че държавите на Балканите ще трябва да се подчинят на новия ред, а ако не го направят ги чака тактиката на опожарената земя - намеква за Виетнам и т.н.
Казва, че България и Македония се ориентират към мюсюлманските ценности. САЩ и ЕС трябва да направят всичко възможно, за да премахнат веднъж завинаги славянското високомерие и православното превъзходство - Клинтън пише това нещо във въпросното писмо, части от което аз съм публикувал. Ето ви политиката на САЩ.