Народният представител от Реформаторския блок и член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Димитър Делчев пред News.bg

Г-н Делчев, какво показаха терористичните атаки в Париж?
Показаха, че службите за сигурност на европейско ниво не са добре подготвени за превенция на такива терористични атаки, сравнявайки ги със службите за сигурност на Щатите например, които след 11 септември предприеха редица мерки, които дават резултат.
Там за щастие не е имало такъв сериозен атентат от тогава. Очевидно, Европа трябва да се стегне. Очевидно е, че европейските държави трябва да започнат да действат по-целенасочено в посока на сигурност по външните граници и съответно вътрешната сигурност на Европа като цяло. Очевидно и България като едно звено от Европа трябва да предприеме мерки в тази посока.

Какви трябва да са според Вас мерките, които трябва да предприеме страната ни като една от транзитните държави за мигрантската вълна?
Първо и най-важно е да се проведат обучения в основни институции, да има личности или служители, които отговарят за това да следят дали има оставени чанти на места, където се събират много хора, дали има хора с подозрително поведение, да има звена в МВР и ДАНС, които с повишено внимание отговарят за превенцията. Това е по-важното. След като се случи огромната трагедия или нещастието, можем много да си говорим, много неща да предприемем, но България според мен трябва да предприеме всичко възможно включително и осигуряване на сигурността по границата при бежански наплив.

Това включва ли и завършване на оградата? Виждаме, че много европейски държави започнаха да строят огради.
Аз започнах от другите мерки, тъй като вече има доста нелегални имигранти, които са влезли в България. Основното е изграждане на оградата по границата, заздравяването на границата. Тази система, която трябва да действа по границата, която да засича всеки преминаващ, да го проверява и да изпраща информацията до европейските и международните служби за сигурност. Трябва да има добра комуникация с Шенген и ние отдавна настояваме България да влезе в Шенген точно заради това да бъде част от системата за сигурност и да разполага с достъп до тази толкова деликатна информация, която нашите служби по една или друга причина нямат. Много са мерките, които трябва да се предприемат.

Как оценявате мерките за сигурност у нас след атентата в Париж?
За жалост не виждаме бърза реакция и повишаване на нивото на бдителност в България и може би МВР и ДАНС трябва да я подобрят занапред.

Споменахте Шенген. Но след засиления бежански наплив към Европа и особено след атентата в Париж много държави поставиха под съмнение ефективността на Шенген и изобщо Шенген като европейска ценност. Как може Европа да защити и да реагира на това? Виждаме, че много държави затварят границите си.
Така е. Всъщност терористичните атаки ще доведат до това да се ограничат определени свободи като свободата на движение да се увеличат мерките за сигурност. Шенген трябва да бъде заздравяван. Шенген е направен в съвсем друга ситуация, в съвсем друга международна обстановка, когато тероризмът не е бил това, което е в момента и ако Шенген не се развие той ще се обезсмисли. Това е и основната роля на европейските лидери да вземат бързи и ефективни решения, така че Шенген да подсигури сигурността на хората в Европа.