Евродепутатът и председател на Инициативния комитет за учредява на новата Национал-демократична партия Димитър Стоянов пред News.bg

Какво предстои пред Национал-демократичната партия след приемането на учредителната декларация?
Това, което предстои e подготовка на първия конгрес на новата Национал-демократична партия, който ще се състои на 2 юни - ден, който сме избрали в законовия срок за тази цел и който сме го избрали поради неговата изключителна значимост за националната памет. В този ден ние почитаме паметта на хората, работили за освобождението на България и националните герои като цяло и също така трябва да имаме предвид отговорността, с която те са ни натоварили. Тяхното дело, ако ние не бъдем отговорни, ще бъде провалено и това би бил един  позор, който никой не би трябвало да позволи.

Каква е каузата на партията?
Каузата на партията е да бъдат реализирани национално-отговорни политики, за които досега само се говореше по площадите. Това е новото, което ние искаме да изведем на първо място, така можем да го наречем прагматичен национализъм или прагматичен патриотизъм като се използват законовите средства, които съществуват. Имаме един прекрасен закон за пряко участие на гражданите в държавната власт. Просто реално и практически по модела, който аз имам в ЕП и по който функционират доста от парламентите на държавите членки чрез компромис, чрез търсене на консенсус да се стига до някакви промени, които реално да се виждат от българските избиратели, да се усещат - действие, а не говорене.

Обявихте се срещу така наречената площадна политика, но в един момент и вие участвахте в различни подобни площадни акции.
Да, разбира се, така беше дълго време. Но дори и в най-площадния период на Атака, като радикална опозиция в предишното НС, все пак имаше 2 предложения, които бяха приети. Между другото едното е промяна в Закона за политическите партии за държавната субсидия, която в момента уж е най-голямото зло, а това предложение беше направено от Павел Шопов, заместник-председател на НС от Атака. Общо взето някой сам си е скроил капан. Другият проект, който беше приет е изменение в НК.
А в този парламент, когато беше големият шанс на Атака, няма нищо, нулева реализация. В същото време площадните мероприятия продължават непрекъснато и ние смятаме, че е време да се мине на нов етап, а и времената бяха различни. В условията на икономическа криза, в която сме в момента, хората не искат да излизат по площадите. Те искат да знаят как ще посрещнат утрешния ден. И това трябва да им бъде предложено и осъществено.

Какво се случи с Атака и националната кауза според вас?
Националната кауза без практическа реализация не може да съществува. Ние сме в парламента, защото обещахме на нашите избиратели да я осъществяваме тази национална кауза там. Може би поради лидерския тип на партията и поради нежеланието на лидера да има ползотворна законодателна инициатива, нещата са такива. Аз лично съм писал закони, подпомагал съм парламентарната група и тези закони бяха вземани и изчезваха след това, дори не видяха деловодството на НС.
Тъй като моята работа е в Брюксел, явно съм успял да избягам от това негативно влияние и имам 4 доклада в ЕП, всичките 4 са по законодателна инициатива, не са просто декларация. Всичките 4 са свързани с това, за което сме говорили в Атака - за регулация на финансовите пазари, защита на потребителите. Всичко това успях да го направя, а за един независим депутата в ЕП, това е почти непосилно. Има само един от 30 независими, който има повече доклади от мен и той е в средата на третия си мандат, докато аз на практика приключвам първия в момента.

Какво ще е отношението ви към ГЕРБ - ще подкрепяте национални идеи или както ви обвини бившият ви вече лидер ще сте сателит на ГЕРБ?
Ако изхождаме от теорията за гравитацията - големите тела привличат малките към себе си и това е неизбежна функция. Мисля, че ние сме борци, които са доказали, че можем да се преборим дори с гравитационните сили. Естествено всяко едно предложение, което ние направим, такава е реалността, а и знаете клишето - политиката е изкуството на възможното. Реалността е такава, че без гласовете на ГЕРБ нашите идеи няма да се осъществят и ние ще търсим начин да осигурим тези гласове. Това се случва всеки ден в ЕП - всеки ден се формират работни групи, които сядат и търсят консенсус, защото иначе ЕП ще зацикли и няма да функционира. Партиите в него не се обвиняват в колаборационизъм, защото те поставят въпросите принципно. Така функционира европейската политика, чрез търсене на консенсус и е крайно време и ние да се научим на нея. Защото простата конфронтация и разделение на мнозинство и опозиция не води до  градивно прилагане на добри идеи, които има другата страна.

Кои ще са другите ви партньори, освен ГЕРБ?
Ние ще дебатираме идеи на всички политически партии, представени в българския парламент с изключение на една, която ние смятаме за противоконституционна и поради това смятаме депутатите й за противоконституционно избрани и затова не можем да имаме отношение с нея и това е ДПС. С всички останали политически партии ние ще дебатираме и ще търсим реализация на собствените си идеи чрез тях, както в ЕП.

В такъв случай какво ще е отношението ви с Атака, все още те имат парламентарна група, макар и на санитарния минимум?
Много е интересно между другото, тъй като лидерът на Атака ме призова да напусна ЕП. Трябва да кажа, че най-лесният начин да разпадна групата на Атака е да го направя. Защото на мое място трябва да влезе Десислав Чуколов, а Десислав Чуколов трябва да напусне НС. Напусне ли НС, на негово място влиза Георги Мусев, който присъства в Инициативния комитет на Национал-демократичната партия.
Ако все пак Чуколов реши да запази групата, след него в евролистата е Петър Хлебаров, член на ръководството на нашия Инициативния комитет. След него е Данчо Хаджиев, заместник-председател на партията на Валери Симеонов, след него е професор Станилов, но той по същата логика като при Десислав Чуколов трябва да остане в НС. След него е Борислав Нотев, който беше изгонен от партията.
Така че и Станилов не може да дойде на мое място в ЕП. И за да обобщя - от 17 души в листата за ЕП 12 са или изгонени, или напуснали партия Атака. Остават само 5 предани все още. От тях 3 са действащи депутати, които не могат да напуснат българския парламент, защото след тях стои някой, който или е напуснал, или е изгонен от партия Атака. Е, кажете ми сега, кой е лудият в цялата ситуация? Този, който 2/3 от листата, която той лично е наредил е изгонил или са го напуснали, или тези, които все пак си казват мнението откровено?

Какво ще бъде отношението ви с новите граждански сдружения, които се появиха и по-особено със сдружението на Меглена Кунева, което според социологическите проучвания печели доста привърженици?
Извинявате, но това с гражданските сдружения е най-долна форма на лицемерие. Гражданските сдружения нямат право да участват на избори, на избори участват политическите партии, така е в целия демократичен свят. Който твърди, че чрез гражданско сдружение нещо ще промени, той просто откровено лъже хората, но това е в амплоато на г-жа Кунева, която всички знаем какво направи в полза на закриването на реакторите на АЕЦ „Козлодуй", какво направи във вреда на България при преговорите за членство в ЕС.
И сега излизат и нови факти, че на практика тя е лобирала за заем, с който са купени некачествени вагони за БДЖ - огромен заем, който скоро ще стане изискуем. Тези вагони станаха известни покрай случая София- Кардам като вагоните убийци. В момента госпожа Кунева е в борда на директорите на банката, отпуснала заемът BNP Paribas. Нека каже колко й е заплатата като директор в BNP Paribas. Защото ако мога да съдя по това, което вземат българските директори в Борда на директорите, не мога да видя как тя взема по-малко от 100 000 евро на месец в момента в BNP Paribas, която е гигант в Европа.

Да разбирам ли, че няма да си сътрудничите с нея?
Абсурдно е да си сътруднича с човек, който, най-отговорно го казвам, е предал и продал родината си. За това има текст в НК, за което тя може да бъде подведена под отговорност. За съжаление съответните институции, които трябва да го направят не го правят.
Първият раздел в НК е „Престъпления срещу републиката" и там има текст за това, което тя направи с преговорите. Между другото точно заради това, че Меглена Кунева зае този пост в BNP Paribas дори Барозу и цялата новоизбрана ЕК се засрамиха и това предизвика нови правила за действащите еврокомисари - 3 години, след като напуснат поста да не могат да заемат позиция във фирми, които имат общо с техния ресор. Ако заемат пост в друга фирма, трябва да го декларират пред ЕК и пред ЕП, за да им бъде разрешено. Това е точно заради нея, което е допълнителен позор за България в ЕС.