Ден преди поредния протест на полицаите, И. Л. - сержант от СДВР, отговори на въпросите на news.bg

Какви са исканията на българските полицаи, те така и не бяха огласени ясно до този момент?
Исканията не са излезли от вчера или от днеска. Те са трупани дълго време. При така създалата се ситуация и опитите да бъде манипулиран нашия протест, че той е само и единствено финансов - подчертавам: Това не е така. Парите не са всичко, но и без тях не може.
Исканията по-скоро могат да бъдат определени като всичко това, което беше съсипано през последните 15 години в полицията.
Да бъдем доведени до там на четири патрулни автомобила да се слага по една зимна гума и да се сипва бензин от нас, за да може да се работи. С три литра бензин на смяна просто е смешно.
По повод на заплащането - то е много ниско в системата. Цифрите, които бяха изнесени от министър Миков изобщо не отговарят на истината. Аз съм полицай с 8 години стаж в системата и чисто получавам 638 лв.
Но, подчертавам, ние, полицаите, не можем да докажем това, защото нашите ведомости се водят секретни и ние сме единствените, които не получаваме фишове.
За сумите, които бяха изнесени - за средно около 900 лв. заплата в полицията и че новоназначен колега започва с 600 в. заплата - това не е така.
Исканията ни обаче не са насочени към увеличение, а просто към реално заплащане на труда ни.
Просията в МВР трябва да спре! Не може да ходиш да се молиш на бизнеса за най-елементарни неща, които са свързани с работата ти на полицаи. Говорим за консумативи, хартия, принтери. Не може да си носиш компютър от вкъщи, за да работиш на държавата, при условия че тя нищо не ти е дала, а в същото време изисква от теб конкретни резултати.

Т.е. исканията са по-скоро за нормални условия на труд, така че да могат да се изпълнява задълженията на полицая, адекватно спрямо задълженията, които са ви вменени по закон?
Да, не може да отидеш при собственик на фирма, той да те спонсорира с консумативи, както се казва „спонсорство на полицията", и след време този човек да бъде разследван за някакво престъпление, ти да го поемеш и да си свършиш адекватно работата.
При условия, че ти ще пишеш на хартията, която той ти е дал.
Също така, искаме заплащане на труда по Кодекса на труда, тъй като в момента нас ни водят с един термин, който го няма в трудовото законодателство, но го има в ЗМВР- сумарно отчитане на период работно време.
Т.е. отчитане на три месец, на нас ни събират часовете дневен и нощен труд от дежурствата, и ги водят като 8-часове дневни дежурства.
Във ведомостта няма перо или графа „нощен труд", нощните смени, времето от 22 до 6 е абсолютно игнорирано.
Същото е положението и с извънредния труд. Той също се отчита на три месеца, но до 50 часа, без значение колко над тези 50 часа си изработил.
Може и 100 часа да си изработил, ще ти се платят 50.

Т.е. искате реално заплащане, а не увеличение.
Според направените от нас изчисления, ако започнат да ни плащат по Кодекс на труда, а не по ЗНВР, ние ще получим едно увеличение на заплащането в размер на до 150 - 200 лв. минимум.
На фона на другите заплати в държавата не са логични и реални и изказванията на някакви колеги за драстични увеличения.
Да, би било хубаво, но все пак трябва да се съобразим и с реалностите. На всеки би му се искало да взима 1000 лева, но с такива искания само ще настроим съвсем обществото против полицията.
Така ще стане и ако излязат от ръководството и изиграят фарса, че вдигат заплатите на полицаите с 200 лв.
Ние тези пари можем да ги получим, без да се създава някакво напрежение, само ако се започне да ни се плаща по Кодекса на труда.
А липсата на пари - води до корупция, във всяка една система, във всяка една държава. Просто няма държава в света, в която заплатите да са ниски и да няма корупция.

Как се коментира позицията на ръководството и министър Миков?
Абсолютно отрицателно. Наистина ако може да се обяви класация за нехаресван министър, не се ангажирам с прогнози, но мисля, че той печели безапелационно.
Министърът е политическо лице и по принцип трудно бива приет от състава, така че да го отъждестви като негов министър.
Но този министър направи още по-голяма пропастта, която така или иначе винаги е съществувала.
Министърът не е един от нас.
Между полицаите в последно време се дава за пример военният министър - Цонев - защото той прави неща като министър на армията, той не е министър на труда и социалната политика, но се грижи за армията, опитва се по един или друг начин да намери финансови лостове.
Докато нашият министър - не сме чули или видели нищо такова. Тази показност и помпозност с изпробване горимостта на якето - това са стари комунистически постановки, полицейски при това.
Ние, полицаите, не можем да го отъждествим като наш министър.

Появиха се тези, че вашият протест е един вид атака - реванш на хората на бившия министър Румен Петков срещу настоящия. Имате ли притеснения, че можете да бъдете използвани от вътрешни битки в БСП и изобщо политически?
За нас не бяха изненада скандалите, които станаха и разкритията, които се направиха, за топлите връзка между отделни висши полицейски шефове с престъпния свят. За нас това не беше изненада.
Това са неща, които се коментираха тихомълком между нас от много време.
Не виждам как може хората на бившия министър да се възползват от така създалата се ситуация.
За първи път българската полиция да излиза на протест и това да бъде използвано по някакъв начин за реванш от страна на бившия ни министър.
Протестът дойде в момента да покаже на нашите началници, че не сме 12 век и не може полицаите по белия свят да имат права, а ние да стоим тук и да ни тъпчат.
В част от въпросите, формулирани в новия форум, се пита каква част от офицерите в МВР са с полицейско образование и колко са с цивилно.
Защото се получава парадокс - в България с курс от 6 месеца не можеш да станеш никакъв, освен началник в полицията. И от там вече тръгват една огромна камара проблеми.
Защото напълниха системата с (нямам нищо против) висшистите. Но това че си завършил говедовъдство в Стара Загора, не означава, че ставаш за полицаи. Може да си много добър говедовъд, но не си полицай.
Ние виждаме какви началници ни назначават. Това е също въпрос, който ще поставим на контактната група. Друг такъв е, колко колеги , завършили ВИПОН, поради липса на връзки, продължават да стоят сержанти.

Самото влизане в полицейската академия е с връзки, и това е така от много време.
В момента всеки един български гражданин, който отговаря на условията за постъпване в МВР и ако има висше образование, може да изкара 6-месечен курс в полицейската академия и ако има връзките - става офицер.
Той не трябва да учи 5 години. След 6-месечен курс и първо журналистическо образование може да станете началник в полицията, а ако имате връзки - може да станете началник на Криминалната полиция.

До каква степен е вярно, че много полицаи напускат системата?
Това е така. И цифрите, които изнесе министърът за напуснали и назначени, това е просто наглост. В което и столично управление да влезнете - ще се види ситуацията - преобладават възрастните колеги с две-три години до пенсия  и млади колеги с до 5 години.
Средната класа, вече с някакъв стаж и опит, почти няма. А не е тайна, че полицай се става след 8-та година. Самите нови колеги са учени и обучаване от такива без опит.
Така критериите вече са много силно занижени.
Началниците ни - те не са полицаи, те са „висшисти".
Ние, полицаите, нямаме никаква подкрепа от ръководството и това, което беше констатирано - че няма диалог - това е дори късно констатирано.

Как тогава излезе идеята за нов синдикат. Смятате ли, че нов синдикат ще може да реши тези проблеми, той би бил също част от системата на МВР.
Да, говорим за Системата. Как преди две години, когато настоящият началник на полицейския синдикат направи катастрофа след употреба на алкохол, това не беше широко огласено и не се направи достояние.
Точно тогава ние всички подписахме заповед за неупотреба на алкохол - в работно време, в служебно помещение, при шофиране и т.н.
Тогава, когато всички очаквахме да падне една глава - случаят се покри. Всичко по стар комунистически тертип беше покрито.
Не че някога синдикатът нещо е правил, освен да събира членски внос. Това са хора, които са от години, те са прекалено тясно и дълбоко свързани с полицейския елит.
Това са един послушковци, те никога не са били едни от нас, редовите полицаи. За тях е важно да има кьор-софра в края на годината и да се правят банкети от членския внос.
Замисълът за новия синдикат е това да бъдат хора редови полицаи, от поделенията, хора, които ги познаваме, с които сме служили. И както е казано - удавникът се хваща за сламка, това е нашата сламка.
Системата на цялото министерство е много склерозирала, и това е единствената алтернатива - да знаем, да познаваме тези хора.
Старият синдикат в този си вид, в тази си форма, това е един тумор, който трябва да бъде отстранен. Ние не може повече да казваме, че имаме синдикат и той да продължава да бъде в тази форма и този състав. Нашите синдикати са само на книга.

Протестът, беше обвинен също и за това, че е инспириран от ГЕРБ и неговите лидери Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Как реагират полицаите на това обвинение? И какво е тяхното отношение към тези фигури?
Истината е, че голяма част от полицаите припознават Бойко Борисов като „един от нас" - говори като нас, с нашия език, разбираемо. Но поне, аз не съм усетил или не съм чул някой да е бил агитиран или убеждаван.
От лични разговори с доста колеги има много, които му симпатизират, но има и много които не го обичат.
На протеста не се появи нито един политически лидер, от която и да е партия, и това доказва, че протестът не е политическа инсинуация. Ако се беше появил Бойко Борисов или представител от партия ГЕРБ, в която има доста хора, които познаваме, били са ни и дори началници, то той нямаше да бъде приет добре.
Повече от управленското ниво в партия ГЕРБ са наши бивши колеги. Но опитите да бъде политизиран от страна на една партия нашия протест, не са достоверни и правилни.
Опитите да бъдат прехвърлени каквито и да е индикции за запалване и ръководене на протеста от страна на ГЕРБ са абсолютно нереални.
Да, Бойко Борисов има много симпатизанти сред полицаи, но и не виждам той какво би спечелил да разбуни нещата в МВР.
Не е човек и който може да ни обещае нещо, той е кмет на София, няма нищо общо с полицията. Няма мотив.

И какво ще правите тази събота (17 януари, б.р.)?
Облечени в черно, ще погребем министерството, което отдавна е мъртво.
Не може служители от Държавна сигурност и политически назначени да продължават да заемат ръководни постове.
Не може хора с комунистическото мислене, хора, чието развитие е спряло преди 1989 година, да продължават да бъдат началници. Те са абсолютно непригодни за днешните условия и в реалния живото.