Главният ревизор по безопасността в НКЖИ, инж. Бисер Минчев, пред news.bg

Инж. Минчев, месеците октомври и ноември са време за най-усилена подготовка за предстоящия зимен сезон. Готова ли е НКЖИ за поддържането на железопътната инфраструктура през зимата?
Компанията започна да се готви за зимния сезон още от лятото. Първото, което направихме бе по Закона за обществените поръчки. Бяха изпълнени процедури за ремонт на всички специализирани самоходни машини, които ще са ни от полза при тежка зимна обстановка или наводнения. Машините ни са подготвени за зимния сезон.
Като втора стъпка започна подготовката за зимата по отделните поделения. В поделение „Железен път и съоръжения" се организира изсичане на дървета, които са в сервитута и биха нарушили габарита на железния път. Ние имаме опита от изминали зими, тъй като си спомняме две много тежки през последните 5-6 години.
Обикновено първият паднал сняг е мокър и той започва да чупи клони, те надвисват и става проблем с контактната мрежа. На много места се получават свлачища и срутища. Именно заради това още от лятото всички водоотводнителни съоръжения бяха почистени и за да не се получават проблеми, които могат да доведат до намаляване на скоростта и дори спиране на движението.
При подготовката за зимния сезон също бяха закупени голямо количество материали като морска сол например. Тя се използва за размразяване. Бяха подсигурени и добавки по машините, свързани с горивото, което да не замръзва при много ниски температури. Направи се и оперативен план, който е съобразен с възможностите на железопътните секции, а не е химерен. Този план е свързан и с взаимодействието между различните поделения.
Подготовката за зимата продължава и сега, като използваме все още хубавото време. Следим метеорологичната обстановка и до края на ноември предвиждат по-хубаво време. Следователно всичко, което не е извършено, ще бъде направено.
Експлоатационният персонал на компанията е подготвен, като са проведени извънредни инструктажи, ясно е кой и как трябва да реагира при евентуална много тежка обстановка. В поделение „Сигнализация и телекомуникации" също бе направена профилактика на всички съоръжения - разпределителни кутии. Бяха измерени още и всички кабели, като целта е там, където имаме временни връзки или нарушения на кабела, да може още в топлото време да се изчистят.

Изводът е, че НКЖИ ще посрещне подготвена зимния сезон?
Да, можем да го кажем. Извадихме си поуките от минали зими и сме подготвени. Важно е да се каже още, че разполагаме с шест вагон снегорина, които също са в добро техническо състояние и са локализирани из цялата жп мрежа на България. Имаме и добър роторен снегорин, който е базиран в Русе. Него го използваме при усложнена метеорологична обстановка и най-вече при голямо снегонавяване. Местата, където най-често стават такива навявания са 9-та жп линия към Русе и жп линията към Силистра.

По-голямата част от вашите служители работят на открито. Какви стъпки предприе НКЖИ, за да им предостави добри условия за работа през студените месеци?
Можем да се похвалим, че за тази година се справихме добре с този ангажимент. Отново чрез обществени поръчки успяхме да снабдим всичките си служители с работно облекло и лични предпазни средства. В рамките на проекта „Безопасен труд", чиято стойност е около 200 хиляди лева, закупихме водоустойчиви облекла на целия експлоатационен персонал от всички поделения. Осигурили сме и студозащитни шапки, защитни ръкавици, термични обувки. По отношение на облеклото се справихме добре. На работниците са осигурени и топли напитки. Погрижили сме се и за отоплението на сградите, където се помещава експлоатационният ни персонал. Във всички поделения има печки на ток. Дори сме съобразили, че при зимна обстановка на места, където електроснабдяването пада и няма захранване, заради това сме осигурили и дърва за огрев, за да имат алтернативно отопление.

Темата за кражбите в НКЖИ винаги остава актуален. На каква стойност са загубите, които компанията е понесла от кражби и посегателства върху жп инфраструктура?
За съжаление трябва да призная, че въпреки всичките ни усилия няма никаква промяна по отношение на кражбите върху жп инфраструктурата. Данните показват, че през изминалата 2014-та година има общо 496 кражби, а финансовите загуби от тях са в размер на близо 1,5 млн. лева.
Само до края на септември тази година обаче регистрираните кражби са 365, но стойността им е също близо 1,5 млн. лева. Това означава, че до края на годината ще се натрупат още загуби и вероятно ще ги надхвърлим като пари в сравнение с преходната година. Това са активи на НКЖИ.
Наблюденията показват, че най-често се краде това, в което има мед - кабелите. Това обаче е свързано сериозно с безопасността на движението. При една такава кражба и най-вече при самото рязане на кабелите може да се получи неправилна работа на осигурителната техника и да се стигне до човешки жертви.

Каква е формулата според вас срещу тези кражби?
Най-важното от тази формула е всяко посегателство върху елементи на жп инфраструктурата да бъде квалифицирано като терористичен акт. Съответно наказанията да са по-големи и хората да знаят, че нямат работа в районите на гарите и междугарията. Регламентирано е много ясно къде могат да присъстват външни лица. Това са районите на чакалните, предгаровите площади, пероните.
Използвам момента отново да призова хората, които нямат регламентирана дейност по съответния нормативен ред да не пребивават на територията на железопътната инфраструктура.