Дни преди кметските избори във Варна, кандидатът на ГЕРБ Иван Портних коментира в пространно интервю акцентите в програмата си, идеите за развитие на града, нападките срещу себе си и личния живот

Г-н Портних, излязоха доста скандални твърдения за Вас и Вашето семейство - за съмнително забогатяване, конфликт на интереси и т. н.
За съжаление, това са поредните избори, на които не виждаме сблъсък на тези, идеи и програми, а на манипулативно фабрикувани компромати. Никой от моите опоненти не излиза с ясен ангажимент - какво и как може да направи за оставащите две години от кметския мандат. Повтарят се вечни рефрени и се обещават щедро невъзможни неща. Тъжно е, че тонът на кампанията е компроматен и манипулативен и се използват методи, познати от парламентарните избори.
Отговорих на тиражираните по мой адрес манипулации с документи, от които ясно се вижда, че всички твърдения са лъжи, явни спекулации, скалъпени и съшити с бели конци. Длъжен бях да застана пред варненци и да покажа тези документи не за друго, а защото те заслужават да знаят кой се бори за тяхното доверие.
Някои от обвиненията бяха толкова нелепи и лесни за проверка, че лансирането им означава липса на уважение към електората, зрителите и читателите на определени медии, които прокараха тези манипулативни твърдения.
Тъжно е, когато някои хора не могат да измислят нищо смислено, а разчитат на изкуствено създадени скандали. И когато не успяват да оборят идеите, програмата ми и най-вече - свършеното от мен, се търсят такива похвати за манипулация на варненци...

Писанията, че Иван Портних е „общинар със 700 лева заплата, който е станал милионер", също ли са манипулация?
Повтарям, че имаше крайно много неистини и това бе една от тях. Те ясно бяха опровергани, при това не от мен, а от документите и конкретните цифри в тях. Никога не съм бил служител на Община-Варна и не съм работил в нея. В политиката - като общински съветник, съм влязъл през ноември 2011 година. За това ми се полага възнаграждение от около 160 лева на месец и тези средства аз дарявам за различни каузи, които подкрепям. В същото време съм продължил работата си на успешен мениджър на печеливш туристически комплекс с много награди.

Вие неведнъж сте казвали, че имате ясна визия за развитието на Варна и че пътят е писането на на добри европейски проекти...
Крайно време е да оставим в миналото илюзията, че липсват възможности и пари за развитието на града ни и да чакаме все някой „да ни оправя". Било то правителството, или пък друг... Пътят на Варна е ясен - европейско развитие с европейски средства! Нужна е активна работа по европейските проекти. Нещо, което аз вече съм задвижил.
В момента в ход са европейски проекти за 270 милиона лева. През последните 10 месеца основната ми работа е била да съдействам за реанимирането на тези проекти и благодарение на усилената ми работа те са на финалната си права. А от първи януари се отваря следващият програмен период, в който Варна ще може да усвои над половин милиард от европейското финансиране. Ако добре си напишем „домашното" сега.
Ясно е за всички, че подобен обем средства не може да бъде осигурен нито от бюджета на общината, нито от държавата, а единствено и само по европейските програми. Много е важно това да бъде разбрано, както и че останалото - да чакаме пари от което и да е правителство, например, е илюзия, която не трябва да бъде поднасяна на варненци...

Защо до момента е имало проблеми с усвояването на европейски средства? Липсата на хора, които могат да пишат проекти ли забавя развитието на Варна в тази насока?
Имало е подценяване на европроектите като начин за развитие на града. Това трябва да се преодолее и през последните месеци активно съм работил в тази насока, както вече споменах. Доказал съм, че мога да пиша и печеля проекти. При това - правя го по-добре от другите! Ако бъда избран за кмет, гарантирам, че Варна ще е отличникът по печеленето на европроекти и по усвояване на европейски средства! Крайно време е да сложим Варна на картата на европейското финансиране!

Интересно е защо успял мениджър като Вас е решил да влезе в политиката, а не продължава да преуспява в бизнеса?
Допреди година и половина не съм мислел да се занимавам с политика, но виждайки потенциала на града, както и че той не се използва пълноценно по отношение на европейските проекти и туризма, прецених, че трябва да се опитам да променя нещо, а не да стоя и да критикувам, без да се постарал да донеса ползи за града ни. Това беше моята мотивация да се включа в политиката.

Все пак можете ли да споменете нещо конкретно, което сте свършили?
Като човек, работил активно по европроекти и който през последната година е бил председател на комисията по финанси и бюджет, видях огромен резерв. Или по-конкретно казано - потенциал в приходната част и много по-рационално използване на разходната част на бюджета на общината. Смятам, че може да бъде направена нова конструкция на работа - европейски средства и силен общински бюджет с ясни приоритети. Тогава нашият град наистина може да се преобрази, да се даде въздух на икономиката му, да има нови работни места за хората и те да живеят комфортно - със самочувствие на жителите на морската столица на България!...

Но защо я имаше досега?!
Това е въпрос към предходната управа и екипа, който е управлявал града досега. Не мога да давам отговори защо назад във времето са били подценени европроектите, а улиците не са асфалтирани по начин, по който трябва. И не това всъщност е важното, а друго - какво ще се направи оттук насетне...
Мога само да кажа, че като председател на бюджетната комисия успях да намеря резерви в бюджета на общината и 6 милиона и половина да се отделят за преасфалтирането на булевард „Сливница". Т.е. - може! Но самото изпълнение и контрол - това е работа на кметската администрация. Към която аз лично никога не съм принадлежал.

Говорите за порочни взаимовръзки, съмнителни проекти и финансирането им, но и Вашата фигура неведнъж е била одумвана. Свързват ви с ТИМ, освен това има твърдения, че сте кадър на Илия Павлов и „Мултигруп".
- Нелепо е да се твърди, че съм свързан с ТИМ, по простата причина, че дори в професионалния ми живот на мениджър съм бил в конкурентни отношения с тази структура. Знаете, те имат също хотели и инвестиции в туризма. В действителност аз се явявам тяхна пряка конкуренция на пазара...

Това значи ли, че ако станете кмет на Варна, ще има някакъв по-сериозен сблъсък в тази насока?
Ако получа доверието на варненци, от първия ден ще бъда кмет на всички тях без каквито и да било политически пристрастия и ще работя единствено и само за интересите и развитието на града.

Цялото интервю във varnautre.bg