Зам.-председателят на ВМРО-Българско национално движение, Костадин Костадинов, пред news.bg

Най-новата Ви книга, посветена на демографските проблеми на България е наречена „Третата национална катастрофа". Не е ли пресилено това твърдение?
Не е пресилено, защото загубите на население от България през последните 20 години са съпоставими само с тези, които страната ни е имала след двете национални катастрофи през 1913 и 1919 г. През т. нар. преход българската нация намаля с близо 2 милиона души, т.е. почти с толкова, колкото загубихме след Междусъюзническата и Първата световна войни. И всичко това стана, без да бъдат подписвани от наша страна никакви унизителни „мирни" договори. Така че не е никак пресилено да се говори, че в момента България изживява своята трета национална катастрофа. Нещо повече, аз смея да твърдя, че ако тази национална катастрофа не бъде преодоляна по някакъв начин тя ще бъде последна и ще сложи край на българската история.

Има ли отлепване от това дъно, което очертахте с такива черни краски?
Има отлепване, разбира се, и ние от ВМРО сме предлагали многократно как това може да стане. Имаме демографска програма, която сме написали още през 2005 г. и която неуморно предлагаме на всяко едно ново правителство. За съжаление, никой до момента - нито НДСВ, нито тройната коалиция, нито ГЕРБ не е й обърнал внимание. А има три основни неща, които трябва да се вземат като мерки, за да може тази демографска катастрофа да бъде преодоляна. Защото тя не е нещо уникално, случвала се е и в други държави и на други народи по света.

Какви мерки трябва да се предприемат?
На първо място, трябва да се вземат мерки за поощряване на раждаемостта сред българите в България. Наблягам неслучайно на българите, защото циганското население, та дори и тюркоезичните ни съграждани, нямат нужда от такива стимулации, тъй като те просто нямат такъв демографски проблем. На второ място, следва да се предприемат стъпки за завръщането у нас на емигрантите, които са доста сериозен процент от тези 2 милиона души. В тяхно лице България разполага с един сериозен демографски резерв, защото повечето от тях вече са създали свои семейства в чужбина и имат деца. И на трето място, но не по важност, нужно е да се направи всичко необходимо онези традиционни български общности зад граница, които са заплашени от асимилация, да бъдат върнати в прародината им. Това са най-вече българите в Централна Азия, които наброяват между 100 и 150 хиляди души и българите в Русия, които официално са 38 хиляди, но де факто са повече от 100 хиляди. Или общо четвърт милион!

В книгата си Вие отправяте призива Събудете се, изчезваме!" Към кого е насочен този апел?
Към хората в България, защото демографската катастрофа има един основен проблем - тя е невидима. Това е най-коварната й характеристика. А тя е невидима, защото 80 процента от населението в момента живее в градовете, и по-конкретно в големите градове. Там няма демографска катастрофа, там има „демографски бум". В София, във Варна, в Пловдив, в Бургас, в Русе, в Стара Загора проблемът не е раждаемостта, а как да настаниш детето си в градина, защото просто места няма. Но това е изкуствен, механичен „демографски бум", заради притока на млади хора от селата и от по-малките населени места към големите градски центрове. Именно поради тази причина хората не виждат как българската нация стремглаво се разлага на съставните си части.

Свързано ли е това разложение с нарушения етнически баланс?
Определено, да. Защото през последните 20 години тези, които се самоопределят като българи по етнически произход са все по-малко, а другите етнически групи, съставляващи българската нация, стават все повече. И след това преброяване, което в момента тече, ще се окаже, че броят на етническите българи е паднал под 80 процента. За сравнение преди две десетилетия той наближаваше 90 на сто. И това, забележете, е съотношение спрямо общия брой на цялото българско население.

А ако сметнем съотношението при децата?
Още през 2001 г. предпоследното преброяване отбеляза дял от 60 процента българи във възрастовата група от 0 до 7 години. От 2007 г. по наши неофициални данни, които сега в голяма степен ще се потвърдят при това преброяване, именно в тази група ние българите вече сме малцинство. Тоест повече от половината деца, които се раждат в България не са българчета, те са циганчета, турчета и други. Това бе потвърдено впрочем от министъра на образованието, който каза, че през 2011 г. на 48 процента от първолаците в училище майчиният език не е български. Затова колкото по-рано се огледаме и видим какво се случва, толкова по-скоро ще можем да предприемем някакви мерки, за да преодолеем тази криза. Защото иначе бъдещето ни е България да се превърне в циганска държава с няколко големи български анклава в големите градове.

Когато говорим за етнически общности не мога да не Ви запитам за шетнята" на румънски емисари в Северна България?
Емисари и служители на румънското посолство обикалят цяла северна България от началото на февруари, за да агитират. В луксозни брошури се обяснява колко е важно човек да бъде румънец и как това ще му позволи да ходи на безплатни екскурзии и летни лагери в Румъния. Румънски емисари са забелязани в общините Брегово, Ново село, Видин, Димово, Летница, Севлиево, Аксаково, Долни чифлик, Провадия, Добрич. На 24-ти февруари, ние внесохме сигнал по този въпрос в ДАНС, но не е ясно защо агенцията мълчи толкова дълго време за тези румънски „похождения"? А и защо ние, които сме една обществено-политическа организация, трябва да вършим нейната работа? Защото, ако не бяхме попаднали съвсем случайно на листовките, с които се агитира, може би нямаше да се разбере изобщо за това, което се случва.

Отвъддунавските пратеници обаче не са единствените, които се активизираха около преброяването в България?
Така е. В средата на януари ОМО „Илинден" призоваваше хората в Благоевградския регион да се пишат македонци.  Отдавна известни са и действията на турските агенти сред българите мюсюлмани в Родопите и Северна България. Очевидно, докато замерянето с флашки се превръща почти в национален спорт у нас, съседни държави превръщат преброяването в България в поле за приложение на своя национална пропаганда. У нас безнаказано се ширят всякакви чужди пропаганди, които след влах и румънец, утре могат да обявят и румънец и римлянин за едно и също.

Сърбите също се сетиха да търсят свои"...
Да, статията от белградския вестник „Вечерне новости" от 18 февруари т.г. за сърбите в околните страни едва ли е случайна. Както може да се види от картата, съставена по данни на сръбското Министерство на диаспората, сърбите в  България са 20 000. Почти колкото официално (все още) са българите в Сърбия. И точно в такъв момент ДАНС е оставена в половинчато временно положение без реално ръководство. Ето защо ВМРО пита: „Пука ли му на някого въобще за държавността у нас?" Задаваме и въпроса: „Как би реагирала Франция, например, ако немски емисари плъзнат из Елзас и агитират местното население да се самоопрделя като германско, а не френско?"

Какво означава на практика всичко това?
Че има стремеж на съседните държави всяка една да си отглежда свое лоби у нас. И, ако погледнем реално, ще видим, че Турция чрез ДПС има свое лоби във властта и то много стабилно. Гърция реши да не изостава по-назад от своя вечен съперник и създаде свое икономическо лоби, изкупувайки две трети от българските банки. Виждаме, че румънците също наваксват изоставането си от последните години, навлизайки мощно в цяла Северна България, в това число и чрез медийна експанзия. Само Сърбия не се намесва по-активно в създаването на центрове на влияние в страната ни, защото самата тя бе парцелирана през последните 20 години. Но всичко това показва, че всяка една от съседките ни си е харесала по едно парче от България, която в момента се явява болният човек на Балканите, и работи усилено един ден на всяка цена да си го присвои!