Наталия Ариас, временно управляващ посолството на Куба, пред news.bg

Какво говори 26-ти юли на обикновения българин?
Моите впечатления са, че българите знаят много неща за тази свещена за Куба дата. Може би най-известен е фактът, че с нападението, извършено през 1953 г. от революционерите начело с Фидел Кастро над казармата „Монкада" в Сянтяго де Куба се поставя началото на национално-освободителната борба на кубинския народ.

С поемането на ръководството на Куба от Раул Кастро започнаха реформи във Вашата страна. Каква е тяхната същност?
Това, което е най-важното, както посочи и Раул Кастро, е да се направи една актуализация на икономическия модел. Това е точната дума - актуализация! Така се стигна до създаването на 183 нови дейности в частния сектор, които до преди това не съществуваха. Почти 400 хиляди кубинци имат лиценз за частна практика. Най-често те предпочитат да отварят ресторантче, кафетерия и други такива заведения.

Явно това е свързано с туризма. Освен частна практика разрешава ли се частна собственост?
Частни хотели, не. Дават се лицензи за частни квартири, които могат да се отдават и на чужденци. Няма и частни туроператорски фирми. Има обаче няколко смесени туристически сдружения с кубинско и чуждо участие, които доста активно работят.

Има ли смесени туристически фирми с българско участие?
В момента - не, но се работи в тази насока. Вече има проявен интерес от две големи български туристически агенции и аз съм оптимист.

А много ли са българските граждани, които пътуват като туристи до „Острова на свободата"?
Въпреки кризата има доста българи, които пътуват като туристи. Някои от тях посещават Куба за втори, че и за трети път. Годишно нашата страна е посещавана между 1 300 и 2 000 български туристи, като по-голямата част правят това индивидуално.

И Куба, и България са туристически дестинации. Преди няколко дни в Бургас бе извършен терористичен акт. Как смятате, че той ще се отрази върху развитието на туризма в нашата страна?
Имах възможност да чуя подробности за това, което е станало на брифинг на българския външен министър. Чета и това, което казва министърът на икономиката, енергетиката и туризма. За съжаление, не мога да проумея как едно човешко същество отнема живота на други невинни човешки същества. Трябва да припомня, че самата Куба има 3480 жертви на терористични актове. Даже през 1996 г. имаше актове, протичащи по подобен сценарий, когато наемници слагаха бомби в туристически обекти и имаше много жертви.

Каква би трябвало да бъде нашата реакция при създалата се ситуация?
В България за първи път се случва такъв терористичен акт и независимо, че тя е сигурна държава трябва да се има предвид, че хората, които са били свързани с атентата са останали в страната и продължават да бъдат заплаха. Но не трябва да се позволява споменът за станалото да отрови душите на българите!
В Куба ние вече имаме възрастни хора, които са били деца, когато се е случил терористичен акт, от който те са били засегнати. Но те не позволяват спомена за случилото се с тях да помрачи живота им.

Кой бе най-драстичният терористичен акт, на който жертва станаха кубинци?
Вие знаете случая със самолета, който бе взривен край Барбадос през 1972 г. и целият младежки отбор по фехтовка загина. Въпреки направените усилия тогава никой не беше спасен.

Пътят, по който трябва да се върви?
Жертвите не бива да се забравят, разбира се, и виновниците трябва да понесат отговорността си. Но спомена за станалото трябва да бъде приглушен и туризма да продължи да се развива. Защото тук в България имате толкова красиви места, които трябва да показвате и в бъдеще на чужденците.

И все пак прогнозата Ви...
Аз не вярвам, че нападението срещу израелските туристи, при което загина и един български гражданин, ще повлияе на развитието на туристическия бранш. Магнитът на туризма е много по-силен и ароматът на българската роза ще надделее над мириса на тротил от бомбата, която бе взривена.

А какви са очакванията Ви за развитието на междудържавните ни отношения, които през отминалите две десетилетия минаха май в „ледниковия период"?
Последните месеци като че ли отбелязаха „затопляне" във връзките между Куба и България, ако позволите да използвам израз подобен на Вашия. Всъщност, връзките между нашите две страни винаги са били добри и ние се стараехме да ги поддържаме на определено ниво, доколкото това ни бе възможно.
Фактът, че през месец август нивото на представителство на българската страна в Хавана ще бъде върнато на ниво посланик, след като известно време мисията Ви бе управлявана от шарже д,афер сам по себе си вече е обнадеждаващ. И България, и Куба са слънчеви страни, такива ще бъдат и отношенията им!