За промените в Реформаторския блок и явяването му на избори в коалиция с ПП Глас Народен на Светльо Витков пред News.bg председателят на предизборния щаб Найден Зеленогорски от Движение България на гражданите.

Г-н Зеленогорски, какво от профила на десния избирател ви кара да вярвате, че той няма да се подаде на вълната на популизма и ще припознае именно вашия слоган: Разум, родолюбие и развитие?
Това, което ме кара да вярвам, е нашата програма, в която няма фантасмагорични числа за пенсии, заплати, незнайно откъде дошли. Ние сме интелигентни хора, с богата експертиза и знаем, че за да бъде нещо разходвано, то трябва да бъде произведено. В този смисъл затова казваме: "Разум, родолюбие, развитие" в рамките на възможното развитие на икономиката да направим необходимото, за да можем да повишим и доходите, и да повишим и българското вътрешно потребление. Това би дало шанс за допълнителен импулс на икономиката. Ние ще предложим истинските решения, без утопични обещания. Искрено се забавлявам как дори и наши довчерашни партньори започнаха да обещават заплати и пенсии като най-големите ултрапопулисти. Много недостойна история, за съжаление.

Да разбираме, че няма да се включите с обещания за ръст на минималната работна заплата?
За нас най-важна е инвестицията в човека. Инвестицията в образование, култура, в здравето на човека. Ние смятаме, че трябва да има силна държава по отношение на тази публична сфера, за да имаме здрав, културен и образован човек. За да се справим с демографската криза, трябва да имаме наистина силна държава. Тази силна държава означава повече инвестиции в култура, образование и здравеопазване. Що се отнася до икономиката, която би гарантирала развитие на доходите, там трябва да гарантираме правила, честна конкуренция, както и максимално усилие за подкрепа на малкия и среден бизнес. Разбира се родолюбието е нещо изключително важно. Съхраняването на нашата национална и културна идентичност в рамките на ЕС е изключително важно. Ние споделяме идеята, че в Европа всички сме единни в многообразието и всеки трябва да отиде със своята национална идентичност и характеристики. В този смисъл Реформаторският блок е един консервативен проект, който се връща към традицията, семейството и изконните български ценности.

На каква кампания ще разчитате, за да преодолеете 4% бариера?
Мисля, че след подписването на споразумението с Глас Народен, ние ще се представим много убедително. Продължава разширяването с "Кауза Пловдив", в неделя - понеделник ще имаме ново разширяване. Това, което бихме искали да имаме е стабилна група в следващия парламент. Ние пожелаваме успех и на другите десни проекти, защото най-важното за нас, е да имаме дясно-центристко управление преди всичко със сестринските партии от Европейската народна партия. Моделът ЕНП с подкрепа на патриотичното ядро за нас би бил доста успешен. Той даде добри резултати в тези две години. Винаги може да се желае още. Надявам се да го постигнем заедно.

Притеснява ли ви петелът в емблемата на Глас Народен?
Не, изобщо не ме притеснява. Аз казах, че ние през тях ставаме по-цветна коалиция, с повече младежка енергия. Имахме нужда от това. Цялата политическа система трябва да се обновява. Трябва да се обновяват и политическите проекти. Виждаме какво се случва в света. Ние трябва да отговорим на изискванията. Трябва да дадем шанс и на младите хора, които се представляват от Глас Народен. Нека алтернативните млади хора да кажат какво мислят, какво искат, на къде смятат, че трябва да се развива България. Енергията за един политически проект е най-важното нещо. Да ние сме консервативна политическа сила, но бихме искали да разговаряме и с младите, понякога и с тази словесност, която Глас Народен използва. Обществото не е това, което беше. Обществото се променя, променят се и младите хора и ние искаме да намерим път към тях.

Говори се много, че дясното боледува, едва ли сме били свидетели на по-разединено дясно, коалицията ли е панацеята, която предлага Реформаторският блок?
Били сме свидетели на разделянето на СДС и отделянето на ДСБ и на ликвидирането на Синята коалиция, сега на опитите на част от нашите колеги да фрагментират десницата и да търсят самостоятелен път. Винаги сме казвали, че това е голяма грешка, защото е огромно изпитание за десните избиратели. Ние доказахме, че можем да останем заедно. Доказахме, че за разлика от тези, които се цепят, ние обединяваме. Присъединихме Български демократически форум, присъединихме Глас народен, ще присъединим още няколко формации. Очевидно Реформаторският блок се оказва онзи обединителен проект, около който биха могли да се споделят усилията на десните избиратели на България. Бих се надявал всички да влязат. За съжаление социологията показва нещо различно. Ние държахме отворена вратата до последно. Разчитахме, че десните избиратели със своето желание за обединение ще убедят и лидерите на другите десни формации да се присъединят. За съжаление те не го направиха. Оттук насетне ние продължаваме напред и намираме верни приятели в лицето на Глас народен.

Какво е различното във вашата програма от това, което се предлага на десния избирател?
Не искам да говорим в аванс, но в моята сфера - на всяка цена трябва да се преодолее огромният дисбаланс между северна и южна България. Трябва да има мощни инвестиции в Северна България и в Северозападна, дострояване на магистрала "Хемус" и тунела под Шипка и скоростните пътища от Велико Търново до Русе и от София до Видин. Някак си поредица от правителства забравиха Северна България. Поради тази причина жизненият стандарт и развитието на юг е в няколко пъти по-високо, отколкото в севера. Това мисля, че ще бъде много различно. Много различни ще бъдат и посланията в културата, които до голяма степен са разписани заедно с колегите от Глас народен. Много различното ще бъде и това, с което започнах. Ние искаме да направим инвестиция в човека. Не само в асфалт и бетон, а инвестиция в човека. Той трябва да бъде здрав, образован, културен. В този смисъл ние ще продължим усилията си за реформиране на образование, здравеопазване, култура, икономика, отбранителна мощ на България. Най-важното е, че ние ще защитим евроатлантическата ориентация на България и няма да позволим да бъде поставен под съмнение цивилизационния, прозападен избор на България.

Като казахте този избор, защо е толкова опасна широка коалиция между ГЕРБ и БСП?
Изключително опасна е, защото това ще размие границите, няма да е ясно кой носи отговорност. При всички случаи при такива правителства, каквито е имало в България, се получават много тежки драматични последствия за държавата. Най-важното е да е ясно кой носи отговорност. Ако има ляво-центристко правителство - това е правителството. Ако има дясно-центристко правителство - това е правителството. Ние не сме Германия. Не сме модерните и утвърдени демокрации, в които е възможно да се направи широка коалиция. Допускам, че след няколко десетки години това би се случило и у нас, но в момента трябва да има ясна отговорност. Правителството работи с дясна визия или правителството работи с лява визия, или правителството е част от едно сенчесто усилие с размити граници, което всъщност е най-лошото, тъй като никой не носи никаква отговорност - нито политическа, нито персонална.

Притеснява ли ви Воля, социолозите й дават доста по-сериозни проценти от вашите?
Всички политически сили са наши конкуренти. В този смисъл не мисля да ги отделяме една от друга. Ние ще работим за тези избори с позитивна кампания, разчитаме на своята програма, разчитаме на своите структури. Ние искаме да стигнем до нашите избиратели и ще го направим. Искаме да разширим влиянието си през избиратели, които през годините, са гласували за дясното, а после по една или друга причина са посегнали към друг вот. Така че няма да се фиксираме специално в една или друга политическа сила. Ние си тичаме в нашия коридор. Не гледаме в съседните коридори, защото има опасност да се спънем и да паднем. В деня след изборите ще можем да кажем до къде сме стигнали.

Това означа, че не гледате и в коридора на Нова Република?
Вече не гледаме. Единственото, което ме изненадва, са твърде големите обещания. Това за една консервативна политическа сила, каквато е Реформаторският блок, е недопустимо. В края на краищата, колегите са избрали този път. Ние път на популизма няма да следваме.

Олевяват ли платформите на партиите?
Да, за съжаление. В България стана модерно да си ултралиберал, да олевяваш, да ставаш популист, защото хората това искат. Аз знам, че ще бъде трудно да обясним на хората кое е важно и кое трябва, но все пак ще го направим. Другото е да тръгнем по лесния път. Лесният път е мощни атаки срещу бежанци, мощни обещания за доходи, пенсии, които никога няма да се случат. Единственият начин да се случат тези заплати и пенсии е да падне Валутният борд и печатницата за пари да започне да печата пари без покритие. Това сме го виждали и не бихме искали да се върнем в тази посока.