Австрийският политик Евалд Щадлер в интервю за Георги Коларов

Г-н Щадлер, какво ще се случи на третия тур на президентските избори в Австрия на 02.10.2016г.?
Норберт Хофер ще спечели, защото има по-голяма възможност за мобилизация на хората. Настроенията в негова полза бързо се увеличават, поради случващото се в Република Турция и поведението на турската общност в Австрия. Тя провокира остри анти-турски и анти-ислямски настроения в австрийското общество.

Какво ще се промени в Австрия, след победата на Норберт Хофер?
Победата ще даде нов, силен тласък за възхода на Австрийската Партия на Свободата. Тя ще се докаже като партия, която може да управлява Австрия. Това не означава, че шансовете на председателя на партията Хайнц-Кристиян Щрахе за заемане на премиерския пост се увеличават. Точно обратното, те намаляват. Австрийците никога не избират президент и премиер от една и съща партия. Добре е, че именно Норберт Хофер ще стане президент, защото има по-добър имидж, по-интелигентен и умерен е. По-добре стои като държавен лидер.

Как една победа на Норберт Хофер ще повлияе на австрийско-турските отношения?
Австрийско-турските отношения по традиция винаги са били много напрегнати. Официално, разбира се, са нормални. Обаче няма друга страна в ЕС, с толкова силни анти-турски настроения и с такива остри нагласи срещу приемането на Турция в ЕС. Според социологическите изследвания, процентът на противниците на приемането на Турция в ЕС стабилно се движи между 70% и 80%. Сега обаче е повече от 80%, заради опита за преврат. Не знам как е в България, но у нас е така.

Австрийската Партия на Свободата традиционно се застъпва за подобряване на отношенията с Руската Федерация. Ще има ли реално сближение между Москва и Виена, след победата на Норберт Хофер?
Отношенията ни с Русия в момента също са много добри. Мога да потвърдя, че именно Австрия е страната-член на ЕС, с най добри отношения с Руската Федерация. Това е едно от добрите неща, с които ще остане в историята досегашният президент Хайнц Фишер. Въпреки натиска от страна на ЕС той прие Владимир Путин във Виена и сключи договор с Газпром. Вицеканцлерът Митерленер също посети Москва. Нашите връзки с руснаците са по-добри, отколкото на целия ЕС с тях. Но въпреки всичко, са ограничени от санкциите. Дано Норберт Хофер да може да постави на европейско ниво въпроса за отмяна на санкциите. И да го направи по-ефективно от Хайнц Фишер.
Санкциите са напълно безсмислени и са в голяма вреда на австрийското земеделие конкретно. Например, сега австрийското мляко не се продава в Русия и затова се продава на много по-ниски цени тук.

Вие сте известен и като привърженик на арменската кауза, по признаването на Геноцида на Арменците в Османската Империя и на отстояването на независимостта на Нагорно-Карабахската Република в реалните и граници /до битката в началото на април, когато азербайджанците, с огромни загуби на жива сила и бойна техника, завзеха 800 хектара арменска земя/. Продължавате ли да отстоявате интересите на двете арменски държави?
Разбира се. Аз съм в постоянен контакт с ръководствата на двете арменски организации във Виена, които представляват интересите на австрийските арменци. Заедно с Вас наблюдавахме президентските избори в Нагорни Карабах в края на юли 2012г., когато за втори път на президентския пост беше избран Бако Саакян. Очаквам покана и за следващите президентски избори през лятото на 2017г.

Кажете нещо и за австрийско-българските отношения?
Те са наистина много добри! И най-важното е, че е налице абсолютно съгласие по въпросите на нелегалните имигранти. Искам да отправя един личен призив към българите: Не позволявайте НАТО да ви настройва срещу Русия! Ако бъдат разположени, натовските ракети ще заплашват сигурността на населението на България!