Политологът Сергей Михеев пред news.bg

С какво ще запомните изминалата година, след връщането на Крим в състава на Русия?
С това, че ние създадохме радост, щастие, удовлетворение за хората там. Никой не очакваше това да стане толкова бързо и толкова лесно. Жителите на Крим постоянно ни питаха какво смятаме да правим по въпроса, а ние ги успокоявахме, с надеждата да съхраним добрите отношения с Украйна. Всичко това нямаше да се случи, ако украинското ръководство не беше толкова бездарно!
Нямаше никакви предварителни планове за действие, Русия просто реагира на създалата се ситуация. Ако е имало предварителни планове, Москва щеше умишлено да изостря противоречията между властта в Киев и руското население. А сега това изостряне тежи на съвестта на украинските власти. Хората в Крим просто се изплашиха от ставащото на Майдана, от желанието за мъст на бандеровците. Ставаше дума буквално за тяхното физическо оцеляване.

Как оценявате перспективите Крим да стане територия с изпреварващо развитие, както е записано в платформата на Вашата експертна група?
Потенциалът е налице. По времето на СССР Крим беше най-елитният съветски курорт. Там се преселваха столичани, които продаваха апартаментите си в Москва и Ленинград и си купуваха къщи на полуострова. След разпадането на СССР много беше загубено и разрушено, но не и природата. Шансове има, макар че бюрокрацията може да ги погребе. В Русия това се случва. Няма да минем без проблеми. Лесно е да се разрушава, трудно е да се гради. Главното е, че морето е налице. Лозята също така раждат грозде и се произвежда чудесното кримско вино.

Ще прости ли някога Западът на Русия връщането на Крим?
Мисля, че не. Но няма да има избор и ще се примири. Де юре няма да го признае. А де факто да. И санкциите ще паднат, защото показаха, че са неефективни. Не постигнаха целта си, а всички страдат от тях. Само на САЩ им е добре, защото така ще оправдаят военното си присъствие в Черноморския басейн, както и навсякъде по света. На тях им е изгодно да има конфронтация.

Какви са проблемите пред българите в Крим и тяхната национална регионално-културна автономия?
Тези проблеми са такива, каквито са пред всички жители на Крим. Там никой не дели хората по национален признак. Проблем е, преди всичко, инфраструктурата, липсата на сухопътна връзка с Русия, блокадата от страна на Украйна. Украинската пропаганда създава митове, от рода на това, че жителите на Крим гладуват. Или че под дулата на автоматите на руските войници са заставени да се молят пред портретите на Путин. Между другото, той спомена българите като коренно население на Крим. Техните права и задължения са като на руснаците, украинците, татарите.

Ще бъде ли възстановена фериботната връзка с България от съветско време и ще има ли обмен на туристи?
В Крим с ентусиазъм ще открият фериботна връзка, която да дава възможност за обмен на туристи с България. Всичко зависи обаче от българската страна. България спазва санкциите...

Как си обяснявате интереса на българските СМИ към Вас? Вие се появихте в седмичното телевизионно предаване Панорама", веднага след президента на Република България.
Навярно, с факта, че аз съм политолог-практик. Не пиша дебели книги, не зашитавам дисертации, не се боря за научни степени и звания, а участвам в реализацията на конкретни политически проекти, от стратегическо значение за страната и света. Според мен това е по-важно от теорията.