Спортен клуб по самбо и джудо "Раковски Севлиево" съществува от началото на седемдесетте години, като е спомогнал за изграждането на някои от най-големите ни и доказани шампиони в бойните спортове.

Основател и първи треньор на клуба е заслужилият майстор на спорта Досьо Досев, а вече дълги години наред Ивайло Досев спомага за правилната реализация на планетарните и европейски първенци, започвайки от самото начало - талантите ни при децата.

Клубът придоби допълнителна популярност и извън спортните среди с един акт на милосърдие, осъществен от друг от специалистите в отбора - европейския вицешампион Евгени Генов.

Няма сила, която може да спре доброто!

Няма сила, която може да спре доброто!

Шампион по самбо се грижи за сираци като за собствени деца

Той приюти две братчета, оставени в местния дом за деца лишени от родителска грижа. След закриването му наставникът защитил в съда правото да се грижи за децата като близък на семейството. Децата ходят на училище, а уроците подготвят след часовете заедно с новия си настойник. Децата не спират да тренират. И да следват мечтите си.

Снимка 332238

Източник: СК "Раковски"

Ето какво сподели пред медията ни треньорът и ръководител на клуба Ивайло Досев:

Г-н Досев, радвам се, че имам възможността да разговарям със специалист от подобна величина. "Раковски Севлиево" е емблематичен клуб, а напоследък бе забелязан и от онази част от аудиторията, която не се интересува от спорт. Причината бе един уникален жест, който треньорът Евгени Генов направи.
- Да. Наистина беше чудесно да видим нещо подобно. Във времена като днешните, такива решения не се взимат лесно. Но след като домът за деца бе закрит, реално погледнато нямахме друга опция. Всички сме хора и трябва да използваме всяка възможност, за да демонстрираме своята човечност. Това дори не е първият подобен случай в клуба ни.

Всеки, който е дръзнал да преодолее 9-те стъпала, които водят към залата ни, е слязъл от тях като истински човек

Разкажете повече за това. И друг път се е случвало нещо подобно, правилно ли Ви разбирам?
- Да. Преди време имаше такъв случай с едно момиче, което взехме да тренира при нас. Отново от дома за сирачета. Преди 4-5 години се случи това. Виждахме, че е талантлива, но и че няма как да се справи сама и взехме подобно на това решение, за което говорим с Вас.

Снимка 332239

Източник: СК "Раковски"

Какво се случи с нея? Къде е тя сега?
- Ще спестя част от подробностите, тъй като не знам дали самите й осиновители искат те да бъдат разкривани. Но тя бе осиновена от семейство, живеещо в САЩ. Взеха я в Щатите. 

Продължи ли да се занимава със спорт? Постигна ли успехи там?
- О, да. Два пъти стана щатска шампионка там, където живее. Личеше си още тогава, че разполага със сериозни заложби и талант.

Снимка 332237

Източник: СК "Раковски"

Това, което правите, а и продължавате да правите е уникално, само по себе си. Учите всички около вас не само на спорт, но и на самия живот, ако мога да се изразя така.
- Така трябва да бъде. Тук сме и спортисти и съотборници, но и хора, които живеят и се трудят заедно. Малка общност сме, не сме голям регион, но пък сме много продуктивни, що се касае до състезателите, които биват реализирани в клуба.

Само споменаването на имена, превърнали се в истински величини в бойните спортове, като Марко Косев, Никола Дипчиков и Тихомир Благовестов е достатъчно, за да стане ясно на аудиторията какви бойци са преминали през "Раковски Севлиево".
- Точно така. Ние се гордеем с всеки наш състезател. Но определено те са сред тези, с които сме най-горди. С Росен и Румен Димитрови и Благой Иванов също сме в много добри отношения. По време на престоя ни в Локомотив няма да бъде пресилено да се каже, че те буквално растяха пред всички нас, в професионален план. Пред очите ни. Разполагаме с наистина уникални имена в тези спортове.

Снимка 332241

Източник: СК "Раковски"

Ако не се лъжа, присъствахте и на последната галавечер, организирана от TWINS MMA - в зала "Универсиада". Продължавате да подкрепяте своите съмишленици и приятели.
- Точно така. Бяхме в залата. Разбира се, че се подкрепяме. Това е нещо много важно за всички нас - да сме единни.

Какво предстои за Вас и клуба през тази календарна година? Или поне в началото й.
- В края на януари имаме държавен шампионат по джудо. На 27-и, ако не се лъжа. Ще имаме участници в старшата възраст.

Снимка 332242

Източник: СК "Раковски"

Разполагате с широк спектър от състезатели. Буквално във всички възрасти. Виждате ли още от настоящия момент таланти, които биха се реализирали в бъдеще, подобно на онези, за които стана дума?
- Разбира се. Имаме представители във всички възрастови групи. Малък град сме, но имаме сериозна, богата история. Клубът ни е на 45 години. И вярвам, че ще продължаваме да помагаме на българския спорт още дълги години. И да сме началото, старта на много бъдещи успешни кариери. Тук обичаме да казваме, че всеки, който е дръзнал да преодолее 9-те стъпала, които водят към залата ни, е слязъл от тях като истински човек.