Петър Стоичков, един от първите треньори на световния шампион по бойно самбо и многократен ММА шампион в тежка категория Благой Иванов, сподели пред ТОПСПОРТ очакванията си за предстоящия дебют на Багата в най-популярната верига за смесени бойни изкуства в света UFC.

Снимка 367493

В малките часове на неделния ден Иванов ще се изправи срещу бившия шампион в тежка категория на UFC Жуниор дос Сантос. Двамата ще премерят сили в основната битка за вечерта в Бойзи, Айдахо.

Благой Иванов започва в UFC срещу Жуниор дос Сантос!

Багата започва в UFC срещу бивш шампион в тежка категория!

Мечтан дебют за шампиона ни!

В професионалната си кариера до момента Дос Сантос разполага с победи срещу някои от най-големите имена в света на ММА - Фабрисио Вердум, Мирко Кро Коп, Франк Мир, Марк Хънт, бившия вече носител на пояса Стипе Миочич и Кейн Веласкес.

Снимка 367502

Източник: Twitter

Именно в компанията на Веласкес пък в момента Благой провежда основната част от подготовката си за битката. Освен поражението си от Дос Сантос, Кейн разполага и с две победи срещу него, което го прави изключително ценен за Багата. Заедно с Благой, в AKA (American Kickboxing Academy) за битката си за титлата в тежка категория срещу Миочич, подготовка проведе и един от звездните членове на клуба Даниел Кормие.

Снимка 367506

Източник: Twitter

Какви са шансовете за успех на Благой в тази битка, а и в дивизията въобще;
какви са предимствата му пред неговия опонент;
от какви недостатъци в играта на Дос Сантос може да се възползва Иванов;
как Багата остана един от малкото бойци, които никога не промениха отношението си към останалите и не позволи на славата да го промени:

Всичко това - лично от Петър Стоичков, специално за ТОПСПОРТ:

Г-н Стоичков, истинска привилегия е да имам възможността да разговарям с Вас, точно преди толкова значим момент в кариерата на Благой Иванов. Не мисля, че ще бъде пресилено да кажем, че това ще е втората му най-важна среща до момента, след тази с Фьодор Емеляненко.
- Изключителен момент от неговата кариера, безспорно. Важен, напрегнат, изискващ оптимална концентрация.

Как Ви кара да се чувствате фактът, че Ваш възпитаник стига до най-популярната ММА сцена в света? В основна среща за вечерта, а и срещу бивш шампион в тежка категория на UFC?
- Всички сме много горди. Това е безспорно. Говорим си с останалите момчета, с които сме прекарали години наред в усилени тренировки за моменти като този и сме единодушни. Ще бъде страхотно изпитание и чудесна възможност за Благой да запише един висок старт в тази верига. За него съвсем не е новост да участва в подобни срещи. Правил го е и в Русия, и в Япония. Пред многобройна публика. Той не е от тези, които се трогват от подобни неща. За него определящото нещо е представянето му в срещата.

Снимка 367504

Източник: Twitter

Жуниор дос Сантос. Безспорна величина в UFC, а и в смесените бойни изкуства въобще. Списъкът с имената на бойците, легендите, над които е надделявал, е впечатляващ. Няма смисъл да ги изброяваме, но целта на въпроса ми е ясна.
- Няма две мнения. Всички заинтересовани от бойните спортове, са наясно кой е той и срещу каква величина се изправя Благой. Но това е много подходящ опонент за него на този ранен етап в тази организация. Срещата, а разбира се най-вече изходът от нея, ще дефинира много неща за Благой.

Какви са предимствата му пред Дос Сантос, според Вас?
- Дос Сантос губи четири от последните си шест срещи в UFC. Това определено прави впечатление. В кръга на шегата, бих казал, че му е поомекнала брадичката вече с претърпяните нокаути. Но е факт - бивш шампион в тежка категория няма. За да си стигнал до тази фаза, значи не е било случайно.

Снимка 367500

Източник: Twitter

Може ли Благой Иванов да стъпи на върха в тежка категория? Черешката на тортата в UFC. Да стане част от пантеона на най-великите бойци в организацията.
- Разбира се. Искам да споделя нещо много важно. Благой е провеждал спаринги с водещите състезатели в категорията си. И на база това, което е постигнал в тях, отговарям на въпроса по този начин. Не съм воден от някаква елементарна емоция и нещо подобно. Това са фактите.

Снимка 367509

Източник: Twitter

На какво би трябвало да наблегне Багата? В последните срещи на Дос Сантос можехме да се убедим, че не е безгрешен. Не се притеснява да пренесе боя на земя, но е ясно, че се чувства доста комфортно и в стойка.
- Всеки боец има зона на комфорт. Начин на провеждане на срещата, който му приляга и пасва по-добре. От щаба и на двамата ще бъдат готови с различни варианти. В това съм убеден. Кой се е подготвил по-добре, по качествено, със сигурност ще стане ясно по време на двубоя. Уверявам ви, че Благой знае много добре как да използва оптимално силните си страни.

Стоян Саладинов: Багата ще победи! Има само един човек, когото трябва да слуша по време на битката с Дос Сантос

Откривателят на Багата пред ТОПСПОРТ: Благой ще победи! Инстинктът му е даден от Бога

"В страхотна форма е, уверявам ви. И в чудесно състояние на духа"

Да се върнем за секунда назад във времето и да обрисуваме следната картинка: Под Ваше ръководство в залата тренираха едновременно някои от най-големите имена в бойните ни спортове въобще - Росен и Румен Димитрови, Красимир Младенов, Никола Дипчиков, Благой Иванов... Вярвахте ли тогава, преди толкова много години, че всички те са способни да постигнат това, което направиха в професионалните си кариери? Че ще имаме представител в тежка категория, в основна битка за вечерта, срещу Жуниор дос Сантос? Не някъде другаде, а в UFC. Там, където са славата, най-силните прожектори, баснословните премии и мечтаната реализация и завършек на всяка грандиозна кариера?
- Да бъда треньор на изброените бойци винаги е било привилегия за мен. Да виждам как с всеки изминал ден те се превръщат в един скъпоценен камък. В едни перфектни, завършени професионалисти. Винаги съм вярвал, че успехите ще дойдат. Да, дори и в такива размери, в които те се случиха. Не съм изненадан. Ни най-малко. Защото знам какво и как са вложили всички те, за да бъдат това, което са.

Конкретно за Багата?
- Винаги съм вярвал и в успеха на Благой. Както вече се изразих - това е чудесно начало за него в UFC. Неслучайно използвам този подбор на думи. Има още много да видим от него в най-популярната верига в света. Сигурен съм.

Снимка 367505

Източник: Twitter