Заместник-изпълнителният директор на БФС Павел Колев разкри, че "лъвовете" имат над 80% шанс все пак да участват във финалната четворка на своята лига в турнира Лига на нациите. Стана ясно също, че заради добрите резултати, България се изкачва с една урна в предстоящия жребий за евроквалификациите, който ще бъде изтеглен в Дъблин на 2 декември.

"Най-хубавото, ако можем да търсим нещо хубаво в това, че не спечелихме групата, пряко последствие от класирането в група "С", е, че в предстоящия жребий за европейските квалификации, в Дъблин на 2 декември, България се изкачва с една урна нагоре - в трета. На практика означава, че ще имаме само два тежки съперника, от тези, които са по-силни, от първа и втора урна. Ние сме в трета и от тази урна съперник не може да ни се падне. Остават четвърта, пета и шеста, от които ще изтеглим по-леки отбори, поне на теория. Това се дължи на доброто представяне в Лигата на нациите.

Сърбия, Румъния и Шотландия играха за България тази вечер: "Лъвовете" в трета урна на жребия за Евро 2020!

Сърбия, Румъния и Шотландия играха за България тази вечер: "Лъвовете" в трета урна на жребия за Евро 2020!

Очаквани резултати в мачовете на трите тима

Конкретно за Лигата на нациите, това което следва е, че четирите победители от четирите групи в нашата лига би трябвало да играят финална четворка - полуфинали и финал - и да излъчат победител от тази лига, който ще се класира директно на европейското първенство през 2020 г. Обаче тези плейофи са предвидени за пролетта на 2020 г., непосредствено преди финалите на самото европейско първенство, и всъщност в тях ще играят само отборите, които не са се класирали за европейското през квалификациите, започващи през март догодина. Ние трябва да изчакаме целия цикъл от квалификации за европейското първенство и ако в тези квалификации един измежду победителите в групите от нашата лига - Норвегия, Финландия, Израел и четвърти отбор, се класира през квалификациите, тогава ние отиваме да играем финална четворка в Лига на нациите.

Снимка 390007

Източник: LAP.bg

Също така е възможно ние да се качим и да играем като първи отбор в нашата лига, ако до 7 отбора се класират за европейското първенство от квалификациите. Тези 7 отбора трябва да са пред нас в ранглистата. На практика е доста възможно. Може би е над 80% шансът България да играе финална четворка - полуфинал и финал, в нашата лига.

Този турнир е изключително успешен за държави като България. Самият селекционер Хубчев вчера подчерта, че възможност за уреждане на такива приятелски мачове на такова ниво, с такава организация и такива силни съперници на практика няма... Турнирът дава и още една възможност, допълнителна, да влезем сред финалистите на европейското през 2020 година", коментира Колев.

От Сърбия, Шотландия и Израел зависи оставането на България в трета урна за Евро 2020

От Сърбия, Шотландия и Израел зависи оставането на България в трета урна за Евро 2020

Победа на един от трите отбора ще запази позицията на "лъвовете" за жребия