С типичния си стил на изказване, но и на действие, вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че не знае друга държава, в чийто национален курорт да има супермаркет.

На среща с хотелиери във Варна беше казана репликата. Може да се предполага, че срещата не е била с обикновени търговци и магазинери, т.е. с обикновения бизнес, за чийто интереси поне на думи НФСБ се застъпва. Срещата бе посветена на старта на летния туристически сезон и малко преди това един от дошлите се оплаква на Симеонов, че пияните туристи по улиците на курортите се дължат на евтиния алкохол, продаван от супермаркетите, които дори и масички и столчета си били сложили.

Съмнение в думите на този гражданин и представител на бизнеса по Черноморието няма да отправяме. Няма да коментираме и евентуалния търговски интерес, който може да стои зад тях /например, магазинче за алкохол и цигари, точно срещу неговия ресторант или хотел/.

Следва обаче репликата на Валери Симеонов. И точно тя предизвиква някак естествено няколко други въпроси - не към бизнесмена/хотелиера/ресторантьора, а към вицепремиера Валери Симеонов

  • Знае ли друга европейска държава, в която национален курорт да няма нужната му и хигиенична, и безопасна за здравето на туристите, канализация. И пречиствателна станция.
  • Знае ли друга европейска държава, в която до национален курорт да се стига по пътища, неремонтирани от 50 години?
  • Знае ли друга европейска държава, в която национален курорт да е толкова претрупан от сергии и самоделни щендери, че историческото и културното наследство да не се вижда?
  • Знае ли друга европейска държава, в която периодично населено място под егидата на ЮНЕСКО да иска да се отърве от тази опека, за да може да си строи постмодернистични зандани, пардон - хотели?
  • Знае ли друга европейска държава, в която в национален курорт да няма достатъчно места за паркиране?
  • Знае ли друга европейска държава, в която национален курорт да не разполага със спешен медицински център /и да добавим, в който европейските здравни карти да не се признават/?
  • Знае ли друга европейска държава, в която достъпът до национален курорт да е ограничен и за пешеходци, а на входа да са поставени заграждения, така че и детска количка да не може да премине, без да се плати такса?
  • Знае ли друга европейска държава, в която строежите се спират за няколко месеца, но пък курортите ни да са като строителна площадка непрекъснато?
  • Знае ли друга европейска държава, в която национален курорт да няма детски кътове и изобщо места за забавление, извън хотелите и ресторантите?
  • Знае ли друга европейска държава, в която национален курорт да няма в продължение на години приет и утвърден устройствен план?

Иначе, господин Симеонов, аз зная национални курорти, в които освен супермаркети има и хипермаркети, и молове. И туристите имат правото да избират между тях и приготвената храна в заведенията. А в заведенията има защо да дадеш повече /и то много повече/ пари - и заради доброто обслужване, и заради качествената храна, и заради приятната атмосфера. А и персоналът ще те посрещне с усмивка и ще знае поне английски.

Но там ходят туристи, които не се занимават със сравняване на цените на алкохола в ресторанта и в магазина. Самите собственици на заведения и магазини също. Тези туристи искат канализация, пречиствателни станции, място на плажа, чист пясък и вода, добро обслужване, медицинско обслужване, сигурност от джебчии и други измами. А... и да правят нещо друго освен да пият - културно-исторически турове, съхранени сгради и атмосфера, поддържани музеи с квалифициран персонал, атракции, почистени улици и пътища, по които да стигне бързо и лесно, и безопасно. Така че, господин Симеонов, ще вкарате туристите в ресторанта, не като затворите магазинчетата и супермаркетите в курортите, а като вкарате първо туристите в музея, в концертната зала и парка.

Иначе, да - може да затворите и забраните нещо. Ефектът ще е същият като миналото лято - за да се намали шумът през нощта в "Слънчев бряг", бяха изскубани едни кабели и бе арестуван един диджей. С една дума - нищо, с две думи - само негативи, с три думи - на свинче звънче.