Каквито ни новините, такива ни политиците, такава ни държавата, абе ... Докато Европейската комисия се бори с фалшивите новини, свободата на словото, у нас фейк новините се оказаха извор за правене на политика. Опозицията се вдъхнови от доказана фейк новина, за да атакува врага в лицето на ГЕРБ ( апартаментната афера на четирима депутати).

Терминът за фалшивите новини, промотиран от Доналд Тръмп прелетя океана и се загнезди на нашите ширини, придобивайки типични балкански характеристики. У нас всичко фейк е на почит. Още от деветдесетте, когато царуваха фалшификатите на известни марки по родните битаци. Опасявам се, че фалшивите новини, срещу които родните политици все скачат, са удобно оръжие. Те са или са лоши, или са добри - зависи за кого и срещу кого работят. Фейк е лошо, когато обслужва опонента, и е добро, когато е с нас! Май това е логиката на фейка в политическата ни действителност. Да правиш политика от нещо сътворено като фалшиво (самият сайт, източник на информацията се рекламира като закачлив) е несериозно, меко казано!

И целият този фейк сюжет се развива в сградата на Народното събрание и... по време на дебатите по второто четене на бюджета на Здравната каса за 2019 година - закон и бюджет, който засяга всеки един от нас, всеки един гражданин - от бебето и малкото дете, до бабата в последното българско село.

Ей затова хората искат смяна на системата, лице на която са фейк политиците! Всичко ни е фейк! Как ще ни оправят живота политици, които дълбаят във фейка?! Гледаш и се чудиш - какви ли закони гласуват тези хора, дето четат фалшиви новини, вярват им и ги ползват за основа на политиката си - а, резултатът няма как да не е фейк закони.

А какво следва от фейк закона? Фейк прилагане, фейк правораздаване, фейк, фейк, фейк... не че се заяждаме умишлено с опозицията и не става въпрос за тенденциозно отношение. Но толкова ли няма за какво да захапят властта? Толкова ли е ни е добро здравеопазването, че единственият повод за заяждане в този ден е фалшивата новина? А опашките пред лекарските кабинети, а скъпото здравеопазване, а отношенията лекар - пациент, а парите под масата (дано ги няма!), а непосилните цени на лекарствата за пенсионерите (и за всички останали), а течовете в здравната система, а закъснелите линейки, а починалите родилки, а липсата на кувьози за недоносените бебета, а проблемите с онкоболните и изобщо с болните, а липсата на направления, а нископлатения медицински труд?....

И още толкова много въпроси. Не фейк, а истински! Тези отговори очакват хората. По тези теми искат скандал, битка, борба. Другото е фейк политика на фейк политици, във фейк държава и затова народът ще офейка. В името на не-фейка!