"За да бъде преизбран, Барак Обама ще започне война с Иран", написа Доналд Тръмп в "Туитър" на 29 ноември 2011 г.

8 г. по-късно като главнокомандващ на въоръжените сили на САЩ Тръмп, който се опитва да унищожи изграденото от Обама, нареди ликвидирането на лидера на военното подразделение за специални операции "Кудс" към Революционната гвардия на Иран Касем Солеймани, смятан за втория най-влиятелен в Ислямската република след аятолах Али Хаменеи.

Пренебрегващ експертизата и доверяващ се на интуицията си, Тръмп нареди изпълнението на операцията без знанието на Конгреса (сенатор Линдзи Греъм е бил уведомен предварително, но нито един от лидерите на Демократическата партия, включително и председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси) и съюзниците, включително Великобритания. Взетото решение по време на празниците във Флорида и в разрез с традицията да се обърне към нацията, осъждано от Китай, Русия и Франция, е голяма ескалация на напрежението в раздирания от конфликти Близък изток.

Убийството на Солеймани, който е обвиняван за смъртта на хиляди сирийци, иракчани, иранци и стотици американци в региона, е непропорционален отговор на случилото се през последните дни в Ирак между шиитски милиции и САЩ.

Вероятността от война между Иран и САЩ е малка, въпреки че двете държави се ръководят от непредсказуеми актьори и имат дълга история на погрешни сметки в продължащата вече 40 г. студена война между тях. Но Иран ще избере мястото и времето, за да си отмъсти на САЩ. Ислямската република може да прибегне до много тактики при един асиметричен отговор като убийства, затваряне на Ормузкия проток, атаки срещу рафинерии на Саудитска Арабия и в други райони на света, нападения срещу американски и съюзнически сили в Ирак и удари на "Хизбула" по Израел. Поредица от полупредсказуеми асиметрични удари по интересите и на двете държави. Ако Иран сдържи емоциите и отвърне стратегически, мишените няма да са американски дипломати и различни активи в Близкия изток, а цялостното присъствие на САЩ в Ирак и Сирия.

Солеймани има статут на национален герой в Иран, включително и сред светски настроените иранци. Ликвидирането му е много по-значително от убийството на Осама бин Ладен или Абу Бакр ал Багдади. Тактически ход на САЩ, който стратегически разклаща режима на аятоласите в Иран. Убийството на недържавни актьори и конкретно на терористи като Бин Ладен и Багдади е съвсем различно от ликвидирането на висш представител на международно призната държава и то под формата на обявяване на убийство извън обявен въоръжен конфликт на територията на трета страна. И то атака, която е извършена за "самоотбрана" без юридическо обяснение, без знанието и разрешението на Багдад, което е в нарушение на международното право.

С убийството САЩ извършват военни действия срещу голяма регионална сила. Потенциално САЩ за първи път от повече от 60 г. (китайската армия в Корея) са изправени пред толкова голяма армия като на Иран, която е от половин милион войници.

Ударът с безпилотен самолет на САЩ срещу Солеймани със сигурност ще доведе до непредсказуеми последици не само за региона, но и за света. Петролът започна да поскъпва, а рискът за гражданите на Ирак, Сирия и Ливан, а също така и за тези в Иран, които имат двойно гражданство ще се увеличи. Ядрената сделка с Ислямската република е под въпрос.

Със смъртта на Солеймани се затваря една ужасна страница в безкрайните конфликти в региона само за да се отвори нова, която може да се окаже още по-страшна.